Een piratendorp

Nou ja vooruit nog een uit de oude doos dan want ik kwam opeens foto’s tegen waarvan ik niet wist dat ik daar foto’s van had.
Het is weer 1984, het tweede jaar van ons Huttendorp voor de kinderen en dit jaar hadden we gekozen voor het thema Piraten. Een van de mooiste jaren die ik meegemaakt heb.
Even een klein stukje voorgeschiedenis. In 1982 meldde ik me aan als vrijwilliger om een Huttendorp in 1983 in de grote vakantie voor kinderen op te gaan zetten. Ik kwam terecht in een leuke groep en wij werden geholpen bij het opzetten van zo’n evenement door de Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden Holland en de Sportraad. Van beide instanties was er een man die ons hielp met de wegen naar gemeente om vergunning te krijgen, de pr, subsidie aanvragen, inschrijvingen bij KvK als Stichting, kortom met van alles wat er gedaan moest worden.
Deze twee mannen Sven en Henk kenden elkaar ook goed omdat ze regelmatig samenwerkten bij dit soort projecten. De begeleiding werd zo in de loop der jaren afgebouwd omdat we het zelf allemaal konden regelen.


Dit was het tweede jaar. We hadden mooi hout, mooi weer, een leuk thema en veel vrijwilligers en nog belangrijker veel kinderen die meededen. Er werd een mooi dorp opgebouwd. We hadden ook een grote stapel zachtboard plaatjes gekregen waarvan een groot schip gebouwd werd en op dinsdag werd er een openingsfeest gegeven. De burgemeester kwam het openen, geflankeerd door de wethouder. Omdat niemand van het team het wilde doen deed ik vanaf het eerste jaar de openingstoespraak en welkomstwoord en maakte ik jarenlang een lied dat we met elkaar instudeerden.
We hadden bedacht dat zij het dorp zou openen door met een fles champagne of bubbelwijn het schip te dopen. De kinderen hadden een naam mogen verzinnen en het kind dat de mooiste naam had verzonnen mocht dit samen met de burgemeester doen.
Voor de kinderen was er ook een openingsfeest. Sven (een dikke man met ik denk Chinese voorouders) was Neptunes. Hij had twee dames van kantoor meegenomen die voor deze gelegenheid zelf twee zeemeerminnenstaarten genaaid hadden. Ze zagen er prachtig uit.
Henk en een van onze vrijwilligers waren de matrozen.
Wij als vrijwilligers moesten een kind begeleiden om bij Neptunes te komen, wat er ging gebeuren zou een verrassing voor de kinderen zijn. Niets was minder waar. Ik kwam daar ook als begeleider van een kind en in plaats van dat er met het kind wat ging gebeuren werd ik onderhanden genomen. Omdat wij in een gebouwtje verstopt hadden gezeten wist ook niemand wat er ging gebeuren. Ik werd ingesmeerd met scheerschuim, met een heel groot mes werd ik geschoren en daarna werd ik door twee matrozen opgepakt en op zijn kop in een ton met daarin zo’n 10 kg zout in het water gezet en gedoopt.

Ik was totaal verrast en wat zij natuurlijk niet wisten was dat ik een vreselijke angst heb om onder water geduwd te worden en ik raakte dan ook helemaal in paniek, begon heel erg te janken. En ze kenden mij toch wel als altijd rustig en doortastend, ook wel in voor een geintje dus ze begrepen niet wat er aan de hand was en waren heel erg geschrokken. Ben even weggegaan om weer tot mezelf te komen. Mijn eerste impuls was om weg te gaan en nooit meer terug te komen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan.. Ikzelf wijd het nog altijd aan het feit dat ik ooit toen ik zo’n jaar of 2 1/2 was bijna verdronken ben. Kan er ook niets aan doen.
Later kon ik rustig vertellen waarom ik zo reageerde en ze vonden het ook heel vervelend. Ja zij konden het ook niet weten natuurlijk.
Ondanks dat werd het een fantastisch jaar dat huttendorp. Ook al brak de fles champagne na heel veel keren gooien niet kapot (wat misschien maar goed was ook, glas met al die kinderen met blote voeten is ook niks) maar schoot wel open op een gegeven moment en het schip was gedoopt. Het Huttendorp kreeg de mooie naar De Lekschuimer…….

Ik las in reacties over mijn krullenbol. Ja mijn beide zussen hadden stijl haar en ik altijd krullen. Zij namen een permanent een keer en dat wilde ik ook wel. Bij hen was dat er na zeg maar twee maanden weer helemaal uit maar bij mij niet. Gevolg, heb echt een jaar lang met een nog ergere krullenkop gelopen dan ik al had maar het stond eigenlijk nog wel leuk ook.


19 gedachten over “Een piratendorp

  1. Echt zo leuk, die oude foto’s! En de herinneringen die jij eraan hebt. Haha… een permanent nemen als je al een bos krullen hebt, hoe bedenk je het. Ik heb ook regelmatig zo’n halflang haar met een permanent voor de kleine krulletjes. vond ik zelf altijd heel leuk en was ook makkelijk.
    Mijn hele familie had krullen maar ik helaas niet… een beetje slag, daar moest ik het mee doen, maar dat is altijd nog beter dan helemaal stijl lijkt mij.

  2. Dat was inderdaad niét leuk, ik houd ook niet van koppie onder en ik heb geen “bijna verdrink” ervaring. Maar ze hebben er vast van geleerd. Verder natuurlijk een wereldfeest zoiets, je hebt er jaren van genoten als ik me andere logjes erover herinner, geweldig voor de kinderen ook natuurlijk..

    1. Ja en dan nog in van dat zoute water, dacht dat ik stikte. Maar goed heb inderdaad nog jaren zoveel plezier daar gehad. Zo zonde dat het afgelopen jaar voor het eerst niet door kon gaan vanwege corona.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s