Dat zijn toch maar die Hollanders…….

Ach ja ik denk ook regelmatig in wat voor landje leven wij nu eigenlijk maar als we eens goed om ons heen kijken denk ik dat we het eigenlijk helemaal niet zo rot hebben. (Altijd vatbaar voor verbeteringen, waar niet)
En de laatste weken heb ik toch een paar keer gedacht, ik ben best trots op de werknemers van Boskalis die recentelijk toch dat containerschip in het Suez kanaal weer los trokken.

En heel eerlijk dan voel ik met best trots dat we toch als klein landjes bij dit soort klusjes gevraagd worden, de kennis in huis hebben en de klus in beide gevallen geklaard hebben.

Vandaag hoorde ik dat het is gelukt om het Nederlandse vrachtschip voor de kust van Noorwegen weg te slepen. Vier werknemers van Boskalis gingen gisteren aan boord van de Eemslift Hendrika en wisten het met een sleeplijn te koppelen aan de zware sleepboot Normand Drott.

In de tijd dat wij net de winkel verkocht hadden en Hans (mijn ex en een goede kok al had hij daar nooit voor geleerd ) nog geen werk had ging hij regelmatig mee met een kok op proefvaarten van IHC op zee met de nieuw gebouwde boten. De bemanning, technici en iedereen die meeging op die proefvaarten werden qua eten heel erg in de watten gelegd. Als je dat wel eens hoorde wat er allemaal mee aan boord ging kwamen ze niets tekort. Het was naast het werk ook het enige dat ze hadden in die tijd. Hans vond het geweldig mooi werk om te doen. Ze bleven dan vaak een week of langer op zee.
Later kregen we een boot en lagen we in de haven van IHC. Deze haven was voor personeelsleden van IHC Kinderdijk maar de havenmeester was mijn zwager en omdat er wat ligplaatsen over waren mochten wij daar liggen. We konden niet officieel lid worden, dat was alleen voorbehouden aan het personeel.
Maar ook wij deden in de haven vrijwilligerswerk en jaren heb ik in de kantine geholpen, echt leuk werk om te doen. Veel passanten die hier aandeden voor een hapje een drankje, of gewoon een praatje.


En ik heb voor de haven destijds ook het havenboekje gemaakt waarin informatie staat voor de bezoekers over de haven maar ook over de omgeving. Een stukje geschiedenis over de haven. Had allerlei leuke dingen opgezocht maar ook nuttige zoals busverbindingen en huisartsen e.d. Heel leuk om te doen.
Daardoor hoorden wij ook in de haven vaak verhalen over baggerwerkzaamheden. Het bouwen van nieuwe boten bij IHC. Ook bij de tewaterlatingen zijn we diverse keren geweest. Een indrukwekkend gezicht altijd.
Misschien ook daardoor dat het me toch wel met trots vervult dat zo’n piepklein landje hier zo groot in is. Onderste foto’s van een tewaterlating. Het echtpaar op de stoeltjes zaten daar heel de dag al klaar op de mooiste plaatsen. Koek en zopie bij zich zeg maar. De man had altijd gewerkt bij IHC en ging naar iedere tewaterlating nog. Bij de tewaterlating kon je soms nog flink nat worden met de klap waarmee het schip te water ging.9 gedachten over “Dat zijn toch maar die Hollanders…….

 1. Een vriend van mijn waarmee ik ben opgegroeid werkte zijn hele werkzame leven bij Boskalis in de Bagger. En als kinderen speelden we altijd in de bagger en waren we toen al aan het dammetjes etc aan het bouwen om de stroom van water om te leggen. Hij maakte er dus zijn beroep van.
  Als ik de naam Boskalis zie ben ik dus altijd wat trots al zat hij niet in de sector die de laatste huzarenstukjes volbrachten,

 2. Knap werk zeker wel ja, al voel ik me niet snel trots op dingen die anderen goed doen . Maar ik kan me voorstellen dat je door de vroegere banden er meer bij betrokken bent dan ik.
  Je hebt toch best wel van alles en nog wat meegemaakt.

  1. Ja als ik zo terugkijk inderdaad best veel beleefd ook hoor altijd. Destijds in de haven en later voor de krant helemaal natuurlijk. Mag niet klagen hoor. Nederlanders hebben het niet zo gauw dat ze ergens trots op zijn maar ik heb dat soms wel hoor. Weet nog dat bij ons de N210 helemaal vernieuwd werd precies in de tijd dat ik daar iedere dag reed. Ik had zo’n bewondering voor die werkers, opeens was er dan weer een stuk weg klaar. Kan me best voorstellen dat die mannen als het af is daar dan wel trots op zijn.

   1. Ja dat bedoel ik ook, dat die mensen trots zijn op wat ze gemaakt hebben is niet meer dan normaal, Ik bewonder dat soort dingen ook, ze moeten toch hun werk doen terwijl het verkeer door moet kunnen gaan waarvoor steeds weer nieuw aanpassingen nodig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s