Daar denk ik wel eens aan………

Je zou het haast vergeten zijn, vorig jaar het begin van de pandemie, lege schappen in de winkels en mensen die als een gek aan het hamsteren waren geslagen.
Vooral droge producten zoals pasta’s, meel, blikken, potten en niet te vergeten wc papier werd en masse ingeslagen bang dat er niets meer te krijgen zou zijn. En doventolk Irma Sluis werd beroemd door het hamsteren uit te beelden.
Nou ja dat viel dus allemaal wel mee achteraf gezien.
En dan denk ik wel eens hoe zou dat nou gegaan zijn in die gezinnen die echt heel veel daarvan ingeslagen hebben.
Ik stel me dan voor dat het zo gaat: Liv en Daan komen uit school, ze hebben al trek en komen de keuken binnen. “Wat eten we vanavond mama” vragen ze en mama antwoordt: we eten vanavond pasta jongens. He nee he alweer pasta wanneer mogen we weer eens lekker aardappeltjes of iets anders eten.
Nog even volhouden kinderen, kijk maar eens hoeveel pakken macaroni en spaghetti er nog liggen in de voorraadkast maar het einde is in het zicht hoor.
Of zo:

Pa zit aan het ontbijt, op zijn bord liggen twee boterhammen. Heb je nog wat op het brood vrouw vraagt de man. Ja wat wil je antwoordt ze, je kan kiezen uit smac, leverpastei of blikjes vis.
Weer niks vers? Nee nog even volhouden hoor, het begint nu aardig op te schieten. Wil ook niks weggooien.
En zo kan ik nog wel wat voorbeelden verzinnen. Potten met groentes die nog opgegeten moeten worden want ja weggooien is zonde toch en tenslotte is er genoeg te krijgen in de winkels.
Of mensen die maar een extra velletje plee papier pakken omdat al die grote pakken toch wel heel wat ruimte in huis innemen. Gauw opmaken dan maar.
Heel old fashioned schetste ik natuurlijk twee gezinssituaties die eigenlijk in jonge gezinnen praktisch niet meer voorkomen.
Moeder die thuis is als de kinderen uit school komen, die is gewoon aan het werk en pa doet gewoon zelf de boodschappen die weet heel goed wat er in huis is. Laat staan dan het nog een gezin is dat bestaat uit pa, ma en twee kinderen.

Maar dit terzijde natuurlijk het was maar een voorbeeld. Had zelf niet gehamsterd, nou ja een paar extra blikjes (toen er nog wat te krijgen was) had ik ook wel gekocht maar daar hield het wel mee op en die zijn al lang opgegeten. Toch denk ik echt wel eens, zou al dat gehamsterde eten al op zijn of nog steeds als voorraad liggen, wie weet wel weggegooid, zou toch zonde zijn. Ik weet het niet, het lijkt allemaal al weer zo lang achter ons te liggen maar zo lang geleden is het nog niet.
Een nadeel, sinds die tijd heb ik bij Appie geen hamsterweken meer gezien……😂😂

20 gedachten over “Daar denk ik wel eens aan………

 1. Andere situatie maar toen mijn moeder stierf in 1989 bleken er in de kelder o.a. nog rijst, zeep, nootmuskaat te liggen die zij gehamsterd had ten tijde van de Korea-oorlog. Begin jaren 50 zaten de oorlogsjaren nog vers in het geheugen vandaar dat bij die dreiging er flink ingeslagen was.
  Dus misschien blijft ook nu een deel ergens onderin de kast staan tot het uiteindelijk toch weg gegooid wordt.

 2. We hebben altijd heel veel voorraad dus zelf niks extra gehaald.
  Mijn oma en opa hadden rond 1956 Hongaarse opstand veel gehamsterd en in 1975 gingen ze naar bejaardenhuis. Er stond vooral zeep, thee en blikken koffiebonen vacuum getrokken. Die hebben we bij een branderij laten malen en er 6 maanden met 2 gezinnen koffie van gedronken. De thee was niet meer goed, de sunlight zeep was wat ingedroogd maar wel opgebruikt.

 3. Heb ook niks gehamsterd, maar het was een gegeven. De moeder van een vriendin was ook zo’n type. Ging elke week naar de Haagse mart en hield van voorraad. Mijn vriendin heeft nog zeker tot 10 jaar na haar overlijden in 2002 geen shampoo, doucheschuim, zeep, wasmiddel en meer van dat soort dingen hoeven kopen. Ze had gewoon een hele kast vol.

  1. Nou ik heb van alles ook wel wat op voorraad hoor, heb een grote kelder en voorraadkast. Mijn moeder had ook zoveel heb er jaren over gedaan om het op te maken niet dat ze hamsterde maar ze kreeg vaak zoveel met verjaardagen of als ze visite kreeg. Veel meer dan ze op kon maken zelf.

 4. Mijn schoonmoeder was een echte “hamster” maar van mensen die de oorlog meegemaakt hebben kan ik dat dan nog wel begrijpen. Zelf koop ik van droog spul uiterlijk altijd nieuw zodra ik de verpakking die ik in huis heb open maak . Ik heb dus altijd ‘1 volle en 1 aangebroken verpakking van alles . In mijn quarantaine periode had ik ruim voldoende van alles en er hoefde behalve wat verse groente en een toetje geen boodschappen gedaan te worden. Ik kan s altijd minstens een week vooruit met álles zonder boodschappen te doen als dat nodig is.

  1. Ik ook hoor, denk wel 2 weken en zou het echt moeten 3 weken zonder honger te hebben. Alleen inderdaad vers fruit zou ik missen. Mijn schoonmoeder had ook flink gehamsterd. Dozen met lakens, zeep, pantys ook allemaal vanwege de oorlog. Mijn moeder hamsterde niet maar die had wel voor jaren nog badschuim en dat soort dingen allemaal gekregen voor verjaardagen of als er iemand op visite kwam. Heb er nog jaren mee gedaan.

 5. Ik blijf het nog altijd onwezenlijk vinden, dat gehamster vorig jaar. Heb er nooit aan mee gedaan en we zijn niks tekort gekomen. Alhoewel, op een gegeven moment was ons wc-papier wel bijna op, door dat idiote gedoe!

  1. Ja dat kan ook gebeuren. Heel toevallig had ik net voordat het begon 3 pakken gekocht, doe ik altijd als ze bij het Kruidvat in de aanbieding waren, ik had dus zat.

 6. Hi hi, nee idd geen hamsterweken meer. Ik ben een kleine hamster, maak regelmatig alles op om daarna weer lekker nieuw in te slaan. Tijdens of bij het begin van de coronacrisis heb ik niets gehamsterd.

 7. Het is heel raar dat hamsteren. Ik had genoeg in huis, maar door de bijna lege schappen en het nieuws kreeg ik ook de neiging nog maar wat wc-papier en blikken mee te nemen. Ik sprak mezelf toe: ‘ laat je niet opjutten, Liesbeth, niet doen’. Ik heb wel een voorraadje in huis, maar als ik dan ziek thuis ben of niet naar buiten wil/kan, heb ik altijd trek in andere dingen. 🙃Ik weet trouwens dat er ook al speciale recepten werden gemaakt met blikgroenten etc. 😇 Dat hamsteren was mal. Ik probeer wel veel minder eten weg te gooien. Verspilling tegen te gaan. Dat is nog een hele klus. Ik krijg wel een prettig gevoel bij de saamhorigheid van een jaar geleden. De rust, de lege lucht, het klappen voor de zorg….. Ik genoot ook van alle vrolijke grappen en cartoons. Ik realiseerde me toen al dat dat zou verdwijnen… helaas… dat is zo… grote verdeeldheid nu.

  1. Ja ik heb ook altijd wel een voorraad voor zeker een week of denk zelfs wel twee weken. Had ook wel een paar dingen gekocht maar wc papier niet dat had ik toevallig kort daarvoor gekocht in de aanbieding. Klopt hoor ja het is nu heel anders geworden allemaal….het had wel wat moois ook die rust en eensgezindheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s