Tuin update…….

Het tuinieren bij Peter zit er weer op voorlopig, ze waren blij met wat ik gedaan had, had graag wat meer gedaan maar ondanks dat ik best iemand ben die van warm weer houd vond ik het de laatste twee dagen toch te benauwd en warm om nog veel te doen behalve water geven.
Wel grappig ik vond het grasveldje met hier en daar groepjes madeliefjes juist zo mooi om te zien en het gras zag er heel mooi groen uit verder.
Peter vertelde me graag een strak groen grasveld te willen hebben en ik zei, die madeliefjes voor dat huisje van Yenthe, laat staan joh, juist leuk kan dat kind ze plukken of mee spelen.
Wat het grasveld betreft zitten we dus niet op een lijn. Snap best dat hij het niet vol wil hebben met paardenbloemen of ander onkruid, maar wat van die madeliefjes leuk toch. Maar goed het is hun tuin en ze moeten het doen zoals ze zelf willen. Ze komen er vanzelf wel een keer achter dat zo´n straks gazonnetje ook niet alles is. (denk ik, hoop ik)

Gisterenmorgen maar in mijn eigen tuin wat gaan oogsten. De bieten moesten er echt uit, had twee pannen vol ermee. Alles gekookt, geschaafd en in bakjes gedaan. Toch 5 porties voor de vriezer.
Afgelopen week ook mijn 2e bloemkool geoogst, die was zo groot die moest er ook echt uit. Ik heb ze geblancheerd en ook drie volle bakjes voor de vriezer. En gisterenavond heb ik doperwten met penen gegeten. De penen zijn eigenlijk nog aan de kleine kant maar de doperwten waren echt aan oogsten toe. Er komt nog veel meer en als het teveel is doe ik ze ook in de vriezer. Doperwten kan je makkelijk invriezen, even blancheren en dan in de vriezer, evenals de tuinbonen die ik deze week ook een deel zal moeten oogsten. Wat een overvloedige oogst dit jaar zeg. Toch dank zij het koude en natte voorjaar denk ik maar.
Mijn bonen doen het nu ook goed, die hadden het echt wel even moeilijk met die kou maar zitten nu bijna bovenaan in de stokken. Dat worden hoop ik weer heel wat maaltjes smullen. Boontjes vind ik niet lekker om in te vriezen. Maar eet gerust een paar keer per week een maaltje er van of deel nog wat uit.
Het enige wat het niet doet is mijn struik met kruisbessen. Niet een kruisbes dit jaar. Denk dat ik hem iets te rigoureus gesnoeid heb afgelopen jaar en dat moet bekopen met een jaar geen kruisbessen. Toch wel mijn lievelingsvruchten, zo heerlijk zijn die. Maar wie weet komen er toch nog, je weet het maar nooit met dat tuinieren. Heb dit jaar wel een overvloed aan aardbeien en straks komen de frambozen, het staat er helemaal vol mee, de appels, nog genoeg in het vooruitzicht.

Met terugwerkende kracht heb ik respect voor mijn moeder die al die groentes uit een grote moestuin in de zomermaanden ging wecken of op een andere manier bewaren. Wij moesten ook altijd helpen en ik had er vaak de pest een beetje in om dat te doen, ging liever lezen of fietsen maar toch snap ik wel dat we moesten helpen. We aten daar heel de winter weer van.
Veel buien gisteren maar bij ons viel het best mee. Een paar regenbuitjes met een paar klappen donder daar bleef het bij. Goed voor de tuin. Ik las op FB maar 9 km verderop dat de takken van de bomen waren gerukt door de buien met hagel en veel wind. Kan je nagaan hoe plaatselijk alles was.
Gisterenavond eindelijk ook eens mijn tuinlampen opgehangen, die lagen al maanden op mijn stretcher klaar om opgehangen te worden. Was er wel aan begonnen maar toen brak mijn boor af en had ik er meteen de pest over in. Maar gisterenavond even opgehangen, was zo gebeurd, nu een goeie boor gepakt om een gaatje te boren.
Kortom leuk werk om te doen in de tuin. De komende dagen best wat onkruid hier en daar weer weghalen, dat groeit net als mijn kolen als kool dus. Even verzinnen wat ik nog kan poten op de plaatsen waar de bloemkolen en de bieten stonden. Denk zelf aan andijvie, ook wel een makkelijk gerecht en heerlijk stamppotjes rauwe andijvie dus. Heel eerlijk ben ik wel blij dat het iets minder warm en broeierig wordt.

Gisterenmiddag nog een rondje gefietst en een paar boodschappen gedaan en het voelde gewoon even niet lekker na een km of 12 fietsen en dan stoppen. Alsof de warmte zo op me viel.
Gisterenavond na de buien werd het zo lekker kon gewoon tot 12 uur in de tuin zitten. Een koel wit wijntje er bij,zo genieten hoor. Ben echt heel blij met mijn eigen eten uit de tuin, het smaakt lekker zo vers geplukt en geoogst… Soms denk ik wel eens ik maak er helemaal bloementuin van maar als ik er dan zo van eet dan zijn die gedachten helemaal weer weg. Nu nog tomaten en komkommers……..ze doen hun best maar waren wel later dan anders door de koude weken. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat er best nog wel wat gaat komen.

23 gedachten over “Tuin update…….

 1. Madeliefjes zou ik graag in mijn ‘groen’veld hebben. Bij mijn geen grasveld. Ik heb het jaren geleden opgegeven en vind het nu veel mooier. Ik heb er biggenkruid, klaver en viooltjes in. En in het seizoen ook pinksterbloemen. Die zijn mijn trots. Het is wel grappig om te zien hoe de natuur het zelf doet. In de loop der jaren zijn de paardebloemen gewoon verdwenen.
  Rucola doet het bij mij erg goed en de slakken lusten het niet 🐌😃

 2. Ik heb voor het huis een grasveldje van 4×4 en staat nu vol madeliefjes zo’n leuk gezicht. Onze buren hebben hele grote tuin met grasveld van zeker 50×30 m en buurman heeft een zitmaaier. Buurvrouw wil ook zo strak mogelijk dus buurman maait vrijwel elke week en neemt ons grasveldje dan ook even mee maar niet vaker dan om de 3 weken wij zijn graag wat rommeliger en liever voor de insekten.
  Achter is het een kleine rimboe dus alles beschikbaar voor vele insekten toch merken we dat het erg verminderd is de 6 jaar dat we hier wonen. Nauwwelijks nog bijen etc

  1. O dat is wel jammer, ja mijn tuin zoemt echt aan alle kanten van de hommels en bijen en zag ook weer zweefvliegen. Ik heb geen grasveldje maar bij mij zou ie ook bloemen mogen hebben.

 3. Het was inderdaad vies benauwd de afgelopen 2 dagen Anneke, dan moet je je rustig houden hè?
  Ja, madeliefjes moeten blijven staan hoor!
  Het gaat goed met jou groentewinkel bij huis.

 4. Heerlijk die verse groentes! En je hebt een lekker voorraadje voor als de tuin leeg is. In Lelystad 1976-1982 hadden we een aantal jaren een moestuin. 100 m2. Altijd oogsten en invriezen als het me niet uit kwam… Niks voor mij. Was vroeger ook met wecken zo… Mijn moeder deed er niet aan mee!

  1. Ik had er vroeger ook een hekel aan om te helpen maar wij hadden een grote groententuin en met 5 kinderen en weinig geld hadden we wel zo veel groentes dus ik snap wel dat mijn moeder dat deed. Misschien vond ze het ook niet altijd leuk. Ik weet het eigenlijk niet. Het was best een heel werk en altijd in de zomervakantie.

 5. Tot 2020 woonden we in de boerderij met een grote moestuin, kruidentuin, aardbeienveld, fruitbomen en bessenstruiken. Heerlijk, alle jaren veel ingemaakt, ingevroren en jams, marmelades en zuur gemaakt. En natuurlijk royaal uitgedeeld.
  Nu, in ons boshuisje heb ik een paar potten met kruiden en that’s it
  Gelukkig is er in de buurt een biologisch groente en fruit-oogst-tuin waar ik alles voor een goede prijs kan kopen.

  1. Ja ik vind het nog steeds leuk om te doen en het is bij mijn huis, zou geen tuintje willen waar ik iedere keer naar toe zou moeten gaan en het is zo kleinschalig wat ik heb dus.

 6. Madeliefjes zijn inderdaad lieve bloemetjes, maar ja áls je dan maait komen er niet alléén maar madeliefjes tevoorschijn.
  Het is mega afgekoeld vandaag, het huis is binnen ook lekker nu. Ook flink wat regen gevallen vannacht, dat is natuurlijk het mooist. Ik heb nog niet gesproeid dit jaar. Dat doe ik zelden alleen als het lang achter elkaar droog is. Ze moeten zelf maar zorgen dat ze lange tenen kweken. Maar ik heb ook niet veel bloemen in de tuinen geen groente. Alleen stevige struiken die zichzelf wel kunnen bedruipen.

  1. Mijn “bloementuin” sproei ik ook zelden hoor die staan al zo lang vast in de grond. Maar mijn groentes en losse hangers en bakken drogen wel heel erg uit dus die krijgen wel een druppie. Mijn vijver en waterton zitten weer tjokvol en idd lekker afgekoeld nu.

 7. Aardbeien heb ik dit jaar niet en mijn blauwe bes doet het ook niet (inderdaad ook maar eens snoeien en extra mesten). Mijn aalbessen doen het prima, dat wordt een lekker bakje zo te zien.
  Verder heb ik op mijn balkon sperziebonen (die het goed lijken te doen) en mini komkommers, nou, die zitten echt stikvol bloemen ….. lekker. Of de spruiten het gaan doen is nog even afwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s