Over de zon en zo…….

Ik hou erg veel van de zon al zal ik er nooit in gaan liggen “bakken” en zeker niet op het heetst van de dag dan zoek ik toch graag de schaduw op.
Maar ongemerkt als buitenmens ben ik toch wel vaak buiten en fiets, werk of wandel ik wel regelmatig in de zon. En als het echt warm is smeer ik me wel altijd in met zonnebrandcrème maar ik ben niet een van de eerste in het voorjaar die dat doet.
Nu kreeg ik al heel lang geleden aan de zijkant van mijn neus een plekje op mijn huid dat stroef was. Ik weet het in eerste instantie aan die pleister die ik op mijn neus had gehad een aantal dagen in het ziekenhuis toen die slang daar in ging.
Maar het ging niet weg, werd ook niet groter en eigenlijk vergat ik het een beetje.
Tot ik pas bij mijn zoon was en ik naast Yenthe zat en die zat me zo aan te kijken en zei “oma uw neus is kapot”. En toen dacht ik toch maar eens langs de dokter gaan om naar te laten kijken als zo’n kind dat al zegt.
Nu ren ik niet zo snel, integendeel het is dat de assistente van de dokter vandaag belde dat ik toch echt weer langs moest komen om mijn bloeddruk op te laten meten.

Ze zei nog net niet dat ik vandaag moest komen maar drong wel heel erg aan en heel eerlijk was mijn planning om morgen te gaan want vandaag had ik met mijn zus afgeproken. Dat zei ik ook maar dan hadden ze weer vaccinaties voor corona dus weinig tijd.
Ik dacht laat ik toch maar gaan meteen vandaag kon 20 minuten later al komen, appte mijn zus dat ik wat later kwam en ging.
Mijn bloeddruk was weer wat te hoog, even een ander medicijn proberen waar ik niet blij van word maar heb het al zolang uit kunnen stellen. Ik ga er nog over nadenken of ik toch door dingen anders te doen die bloeddruk zo naar beneden kan krijgen. Ik zie het nog wel.
Maar goed ik vroeg meteen over die plekjes op mijn neus want aan de andere kant voelde ik ook sinds heel kort zoiets.
Zij bekeek het goed en zei dat het beschadiging van de huid was door de zon. Ik ga het aanstippen zei ze en haalde een tank met vloeibare stikstof. Ik vroeg of het huidkanker kon worden en ze zei, als je jaren en jaren wacht en er niks aan doet dan zou het kunnen.

En dat gaf me toch wel weer opluchting want zoiets speelt dan toch wel door mijn hoofd. Drie plekjes aangetipt met stikstof dat gaf meteen rode plekken en een soort blaren er op. Als het niet weg ik stipt ze het nog een keer aan maar eerst laten genezen. En nu maar hopen dat er weer een glad huidje onder tevoorschijn vandaan komt. Voor het eerst blij dat ik toen ik met mijn zus later op stap ging nog mijn mondkapje op moest hebben.

24 gedachten over “Over de zon en zo…….

 1. Ik heb al op meerdere plekken op mijn huid huidkanker gehad. Meestal werd het weggesneden en als de randen van wat is weggesneden, schoon zijn, is het ook weg. De laatste paar keren stipte mijn huisarts onrustige plekjes aan met stikstof. Dat heeft al goed geholpen en scheelt verdoving, hechtingen en littekens. Komt vast goed. Als het een melanoom zou zijn, was je allang doorgestuurd naar een dermatoloog 😊

  1. Ja daar vertrouw ik ook maar op dat ze dat wel kan beoordelen anders zou ze me wel doorsturen. Jij dus ook met stikstof dat vind ik fijn om te weten dat dit een methode is. Dank je voor je reactie.

 2. Ik was bij de dermatoloog voor in eerste instantie wat anders en zij zag toen ook mijn plekjes. Stikstof werkte niet goed en toen heb ik een creme gekregen die de huid stuk makte na 2-3 weken en daaarna weer mooi genas. Ben nu weer helemaal mooi

  1. Oké goed om te weten dat zoiets ook bestaat. Bij mij lijkt dit wel goed te werken maar moet nog een keer terug komen om te laten zien. Maar zie nu al bij twee van de drie plekjes een nieuw rose huidje er onder zitten.

 3. Het is wel een voorbode van huidkanker. https://www.huidkanker.nl/nl-nl/actinische-keratose. Dus goed dat je gegaan bent en nu in de gaten houden. Je houdt nu wsl een witte vlek op je neus want het worden wel littekens. Ik ben al op heel veel plekken aangestipt maar ook een aantal plekken weg laten snijden. Dan is het een graadje erger en echt al huidkanker. Onder andere op mijn neus. Het hoeft niet direct van kortgeleden te zijn, maar juist van vroeger toen er bijna niet gesmeerd werd.

  1. Ja misschien is het kop in het zand steken maar ik ga die dingen allemaal niet lezen. Ik ga maar op de dokter af. Nog een velletje moet er afvallen, bij twee is het al gebeurd en zit er nieuwe rose huid onder weer. Moet nog een keer terug komen om te laten zien en hou het ook wel in de gaten.

   1. Nee kop in het zand steken kan ik me niet voorstellen, maar dat je niet wilt weten wat het is geloof ik niet. Heeft de dokter het woord actinische keratose niet genoemd? Nou ja, belangrijk is dat je het in de gaten houdt. Dat heb ik ook jaren gehad en als er dan tussendoor iets zat wat ik niet vertrouwde maakte ik een afspraak. Tot er opeens plekken waren met echt kanker en nu word ik elk jaar gecontroleerd. En dat voelt wel prima. Sterkte ermee!

     1. Ja dat zijn het ook wel hoor, dat klopt. Dit komt wel goed hoor! Ik smeer nu mijn gezicht bij felle zon en als ik dan naarbuiten moet met factor 50 en anders met 30. Gewoon opletten vanaf nu!

      1. Ja ik smeer het ook altijd al in als ik naar buiten ga. Zomers gebruik ik altijd zonnebrandcreme als ochtendcreme, smeer ik het gelijk in. Maar ondanks dat …… ben natuurlijk best veel buiten.

  1. Ja dat had ik ook niet verwacht maar het waren echt drie van die blaren op mijn gezicht, zag er niet uit dan ben je blij even nog een mondkapje om te kunnen doen. Nog eentje dan zijn ze alle drie weer verveld en zit er nieuwe huid onder, vind dat best snel gaan trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s