Op het nippertje…..

Pff best weer een drukke dag, volgende week maar eens een wat rustigere week inlassen voor mezelf.
Vandaag weer gaan fietsen met Elke en ze koos voor een richting waar ik deze week al eerder was geweest namelijk naar Moordrecht. Zij heeft daar een aantal jaren gewoond en vond het wel leuk die kant op te gaan fietsen.
Zo ben ik schat ik in ruim 50 jaar niet met dat pontje daar overgevaren en zo vaar ik het twee keer in een week over, het kan verkeren.
Als we zo onderweg zijn zeg ik tegen Elke, kijk daar zie je de toren van Gouderak al. Zij corrigeert me meteen, dat is de KVT toren van Moordrecht zegt ze.
Zoveel keren heb ik daar al gefietst en iedere keer gedacht, daar is de toren van Gouderak al en nooit gemerkt dat ie helemaal niet in Gouderak staat maar aan de overkant in Moordrecht. Moest er wel om lachen dus dat dit me nog nooit opgevallen was.
Hij werd de KVT toren genoemd naar de tapijtenfabriek waar ie naast stond. Het is een watertoren.
Ik lees hier over in Wiki:

De Koninklijke Vereenigde Tapijtfabrieken te Moordrecht (KVT) werd op 25 maart 1919 opgericht. Dit was het resultaat van een fusie tussen de Koninklijke Deventer Tapijtfabriek te Deventer, de ‘s-Gravenhaagsche Smyrnatapijtfabriek te Den Haag en de Koninklijke Kralingsche Tapijtfabriek ‘Werklust’ van de firma W. Stevens & Zn. te Rotterdam. De firma Stevens bezat tevens twee fabrieken (Zuidplas en IJsselvrucht) te Moordrecht. De firma Stevens was bij de oprichting van de KVT veruit de belangrijkste fusiepartner. Het hoofdkantoor werd dan ook in Rotterdam gevestigd en de leiding kwam grotendeels in handen van de familie Stevens.
Producten
De KVT produceerde tapijten, lopers, karpetten en matten van wol en kokos. Er waren zowel machinaal geknoopte producten (onder andere Darrab) als handgeknoopte (Smyrna, Deventer Handgeknoopt). In de loop van de jaren nam het aantal producten en ook het aantal vestigingen toe. De KVT richtte in de jaren dertig vestigingen in Frankrijk en Indo-China op en opende toonzalen in Amsterdam en Groningen. Bij het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 werd het fabriekscomplex aldaar grotendeels verwoest. De fabricage werd overgeheveld naar Moordrecht waar een nieuw fabriekspand naast de fabriek ‘IJsselvrucht’ werd gebouwd en waar na de oorlog ook het hoofdkantoor werd gevestigd. De jaren vijftig en zestig vormden een bloeiperiode voor de KVT. Het bedrijf speelde een belangrijke rol in het Moordrechtse leven. Een groot deel van de inwoners van Moordrecht werkte in de fabriek. Het bedrijf bouwde woningen en een badhuis voor de werknemers en het bezat een bloeiende personeelsvereniging en een eigen fanfare. Regelmatig werden er open dagen, excursies en andere festiviteiten georganiseert


Het water in zowel de Lek als de IJssel staat momenteel ook door de Limburg crisis wat hoger dan normaal om deze tijd maar niet extreem.
Elke vertelde wel dat ze woensdag gezwommen had in de Lek en dat er ook veel meer stroming stond. Rijkswaterstaat waarschuwde wel dat je er beter niet in kon zwemmen, normaal raden ze het ook al af maar nu nog extra.
We kwamen ook nog langs het monument van de watersnoodramp in 1953 waarbij een schipper op last van de burgemeester zijn schip in de dijk voer om een dijkdoorbraak te voorkomen.
Een mooie route was het zo en we hebben heerlijk aan de IJssel op een mooi terras een bakje zitten doen.
Nog net voor 12 uur mijn blogje klaar dat was op het nippertje………….

10 gedachten over “Op het nippertje…..

  1. Ik neem me ook vaak voor een rustig weekje te plannen of zelfs maar een rustdag maar als ik dan kijk wat ik dan toch allemaal doe en moet doen is dat niet echt rustig

    1. Kan ik ook beter niet doen maar hoop deze week wel iets rustiger dan afgelopen week. Iedere dag fietsen met iemand…. Ook wel leuk hoor maar een dagje ff niks mag ook wel.

  2. Kijk, dan staat er dus echt een fout in Wiki over de KVT!.
    Zij hadden nl geen fanfare maar een harmonie orkest. Daar ben ik nl lid geworden in 1976 en een paar jaar later daar secretaris geworden (en had oa het hele archief in mijn beheer). De harmonie bestaat nog steeds, maar niet meer als KVT harmonie natuurlijk. We hebben trouwens jarenlang in het gebouw dat aan de toren gebouwd was orkestrepetitie gehad. 🙂
    Leuke herinnering dus voor mij dit blogje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s