Een gewaagd plan…….

Gisteren hebben we weer een heerlijke fietstocht gemaakt. Het weer was wel een beetje somber maar het was droog en we gingen op pad.
Dit keer gekozen om naar Oudewater te gaan via een mooie route door de polder. Het eerste stuk hadden we wel eens vaker gedaan naar Bergambacht Vlist Haastrecht.
Via een gehucht Stein en Hekendorp gingen we aan de andere kant van de IJssel richting Oudewater.
Stein, Hekendorp allemaal plaatsjes waar mijn moeder vaak over vertelde. Zij was geboren in Haastrecht en ging lopend maar die dorpen om te gaan werken bij de boeren.
Een mooie route maar wel langer dan ik gedacht had, dacht dat Oudewater dichter bij Haastrecht lag.
Maakte niet uit verder. Na een terrasstop gaan kijken in het stadje.
Oudewater staat bekend om de Heksenwaag en daar kon je ook een bezoek aan brengen met een weging er bij om te kijken of je niet te licht bevonden werd en als heks gekwalificeerd.
Wij vonden dat het een gewaagd plan om die Heksenwaag in te gaan maar dat had er meer mee te maken dat we weer redelijk op tijd terug wilden gaan fietsen en dan maar hooguit een kwartier daar binnen zouden kunnen zijn dan dat we bang waren te licht te worden bevonden.


Al werd ik vroeger wel Anneke Tanneke Toverheks genoemd, hangt er achter in mijn tuin wel mijn heksenbezem naast de deur en vind ik Heksen en dat soort dingen reuze interessant. Staat er ook een mooi exemplaar van een heks op mijn schoonsteen en had ik op mijn computer op mijn werk ook altijd een heksje staan.
Maar voor een weging met geprint exemplaar van bewijs dat je geen Heks ben moest wel pp 7,00 betaald worden en dat vonden wij voor even daar naar binnen gaan het niet waard.
Alleen weet ik nu nog steeds niet of ik echt een heks ben of niet. Lijkt me trouwens wel handig hoor om zo nu en dan even met een bezem de lucht in te gaan en alles eens van de bovenkant te bekijken. Maar misschien ga ik nog wel eens het museum bezoeken om wat meer te weten te komen over de heksenvervolging.
Maar goed nog wat informatie van Wiki over de Heksenwaag in Oudewater.

De waag werd in 1482 gebouwd als goederenwaag. Keizer Karel V gaf Oudewater in 1545 als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Niemand werd er ooit als heks veroordeeld. Historisch onderzoek door Kurt Baschwitz en anderen heeft duidelijk gemaakt dat dit een lucratieve onderneming betrof die ten tijde van de heksenvervolgingen in Europa op grote schaal voorzag in “niet-heks-verklaringen”: oorkondes waarmee onschuldigen tegen betaling konden ontkomen aan gerechtelijke dwalingen. De personen die zich daadwerkelijk in Oudewater lieten wegen om aan te tonen dat zij geen heks waren, waren gering in aantal en voornamelijk uit de directe omgeving van Oudewater afkomstig. In 1987 kon op basis van de beschikbare bronnen uit de periode 1674-1743 van slechts 13 personen met zekerheid vastgesteld worden dat zij een certificaat ontvangen hadden waaruit bleek dat zij op grond van hun gewicht geen heks konden zijn. Ten tijde van de heksenprocessen in de gewesten Holland en Utrecht in de laatste decennia van de zestiende eeuw werd van de Heksenwaag geen gebruik gemaakt. De overheid in Oudewater voerde de weegproeven nog uit in een periode dat elders in de Republiek rechters weigerden om dergelijke testen waarmee van hekserij beschuldigden hun onschuld wilden bewijzen uit te voeren. Beschuldigingen van hekserij werden toen eerder als smaad dan als een serieus te nemen klacht beschouwd. Aangezien voor ieder certificaat betaald diende te worden hebben mogelijk economische motieven hierbij een rol gespeeld. Iedere weging betekende immers meer inkomsten voor de stad Oudewater.
Museum
Tegenwoordig is de Heksenwaag een toeristische attractie. Bezoekers kunnen zich er nog steeds
laten wegen en krijgen dan een Certificaet van Weginghe waarop staat dat de gewogene niet te licht bevonden is en dus geen heks is. Op de bovenverdieping van het waaggebouw is een tentoonstelling over heksenvervolging in Europa ingericht.

Daarnaast is het ook een oud stadje met mooie gevels en gebouwen. In de stad hingen ook allemaal religieuze panelen aan de huizen. Kon niet terug vinden waarom en of die er altijd hangen. Maar eigenlijk hadden we te weinig tijd om wat uitgebreider rond te kijken.
Weer richting huis gaan fietsen gingen we de verkeerde kant op, richting Utrecht, ik twijfelde meteen al maar Wim dacht dat we wel goed gingen en hij is meestal meer de postduif dan ik. Maar na zo´n 3 km fietsen en het bordje Snelrewaard gezien te hebben stapte ik toch maar even af om het aan iemand te vragen. En inderdaad, we gingen helemaal de verkeerde kant op, was wel een mooie route trouwens. Terug naar Oudewater weer gegaan en daarvandaan de snelste route naar huis want het begon zo nu en dan al te druppelen een beetje. Nog een klein stukje voordat we thuis waren ging het wat harder regenen maar het viel allemaal nog wel mee.
Een mooie tocht, precies 66 km afgetikt op mijn fiets, dat is best een stukje hoor maar leuk was het wel.

6 gedachten over “Een gewaagd plan…….

    1. Ja natuurlijk heb ik die wel maar ja wij zijn van die mensen die graag zonder dat fietsen en soms gaat het dan mis. Zelf gebruik ik hem best wel hoor om de richting te bepalen. En we kwamen er zo ook weer uit.

  1. Wat zijn er nog veel leuke kleine dorpen en stadjes bij jou in de buurt, Bergambacht vond ik ook altijd zo gezellig, zou ik ook wel eens willen rondhangen.
    Jullie hebben hebben wél weer flink kilometer gemaakt zeg. Ik doe het je niet na.

    1. Het was ook wel verder dan ik dacht. Zeker omdat we ook nog verkeerd gereden hadden. Bergambacht vind ik weinig aan. Kom er regelmatig maar ga nooit het dorp en winkelomgeving in. Hou meer van die oude stadjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s