De stoppen slaan door……

Ik heb er weinig last van dat bij mij de stoppen doorslaan althans als je de betekenis er van in het spreekwoord bedoelt namelijk “hij verliest zijn zelfbeheersing of in dit geval zij verliest haar zelfbeheersing”
Maar de laatste weken zijn bij mij letterlijk de stoppen al een paar keer doorgeslagen. Hoewel dat ook niet meer klopt want stoppen heb ik niet meer in mijn meterkast maar aardlekschakelaars en knopjes. Trouwens officieel heten de stoppen zoals ze genoemd werden in de volksmond eigenlijk smeltzekeringen. Het zilveren draadje dat er in zat brandde dan door als er kortsluiting was. En dan maar hopen dat je genoeg stoppen in huis had want soms sloeg ie nog wel eens door.
De kleuren aanduiding van de stoppen gaf aan hoeveel ampère ze waren.

■ Roze, 2 ampère■ Bruin, 4 ampère■ Groen, 6 ampère■ Rood, 10 ampère■ Grijs, 16 ampère■ Blauw, 20 ampère■ Geel, 25 ampère■ Zwart, 35 ampère■ Wit, 50 ampère■ Koper, 63 ampère


Wij speelden thuis vroeger met de oude stoppen, daar zat heel fijn wit zand in en we gebruikten ze als melkbussen (daar leken ze een beetje op qua vorm) of andere dingen. Kinderen hebben veel fantasie en kunnen er van maken wat ze willen.
Vanmorgen ook de stroom er weer af. De wekker liep nog een keer af en dan doezel ik altijd nog even maar hij ging niet meer en toen ik keek hoe laat het was zag ik dat ie uit was. Geen warm water toen ik opstond dus maar een kattenwasje gedaan. Ik heb nog gas dus kon wel een kopje thee maken, het eerste wat ik altijd ’s morgens doe. Ik wist waar het euvel zat want ik had het de laatste maanden al twee keer gehad. Beide keren toen ik bij Wim was en het ontdekte toen ik thuis kwam. Het zit in de buitenstopcontacten waar de pomp van de vijver in zit. Die zitten op de oostkant van mijn blokhut waar altijd de zon op staat en de wind en regen. Ze waren helemaal verteerd. Ik had ze al een beetje bij elkaar geplakt maar op een gegeven moment is het over. En met dat vochtige weer besloten ze er helemaal mee op te houden. Had al met mijn zoon een afspraak gemaakt om ze te vervangen. Maar ja vanmorgen moest ik er toch wel wat mee gaan doen. Kan niet zonder stroom blijven zitten. En daar had ik zo helemaal geen zin in eigenlijk, had hele andere plannen voor vandaag.

Toch maar wat gereedschap gepakt en de stopcontacten er af gaan halen, wist ook geen andere oplossing. De kale draden naar binnen in de schuur getrokken en een kroonsteentje er op gezet.
De stroom er weer op gezet en ja hoor, het euvel was verholpen. De vijver kan best een tijdje zonder pomp dat is geen probleem.
Gelukkig was de stroom er beide keren waarschijnlijk nog niet zo lang er af want mijn vriezer was nog niks mee gebeurd, niks ontdooit en daar was ik wel blij mee. De rest maakt me niet zoveel uit maar als mijn eten allemaal weg zou zijn geweest bij thuiskomst, dat had ik echt wel heel erg zonde gevonden.
En nu maar hopen dat mijn zoon gauw tijd heeft om er een paar nieuwe op te zetten, zal wel na de vakantie worden en dat is ook wel prima. Ik heb weer stroom en dat is het belangrijkste even.

9 gedachten over “De stoppen slaan door……

  1. VAKVROUW!!!!!

    Er bestaan nog andere smeltzekerigen, namelijk 16 ampère traag, die hebben een langzamere doorbranding dan de gewone 16 ampère stop.
    Deze gebruikte ik vaak bij zwaardere machines, die bij het opstarten veel stroom gebruikten, waarbij een gewone zekering door brandde.

  2. Voor het buitengebeuren – bij ons ook de vijverpomp o.a. – hebben wij in de blokhut een eigen zekeringkast. Dus als er daar iets gebeurt, slaan de ‘stoppen’ door in die aparte zekeringkast en niet in het hele huis. Bij ons gebeurde dat een paar weken terug. Eén van de stopcontacten ook helemaal doorgeroest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s