Digitale erfenis

Ik schreef over mijn digitale erfenis ooit al een keer een blogje https://gewoonanneke.wordpress.com/2015/09/25/een-digitale-erfenis/
De laatste maanden werd ik er toch weer vaak mee geconfronteerd door mensen die mijn hulp inriepen om iets uit te zoeken op de computer.
Nu ben ik totaal geen expert maar weet er wel wat van, althans in vergelijking met de mensen die het vroegen aan mij.
Zo bij mijn vriendin die een laptop heeft gekocht, heb al ik weet niet hoeveel keren weer dingen voor haar opgezocht, weet niet hoe ze het doet maar dan is ze FB weer kwijt of wat anders.
En dan komt er zo’n papiertje met wat moeilijk te lezen codes of dingen er op te voorschijn. Wel of niet een hoofdletter en waar hoorde dit nou ook al weer bij. Heb de laatste keer alles duidelijk opgeschreven voor haar.
Idem dito bij een vriendin van mijn zus die haar emailaccount op haar telefoon wilde hebben en dat lukte niet.
Daar was het nog erger, een stapeltje verschillende briefjes waar hier en daar wat codes en dingen op stonden. Er klopte helemaal niets van en het duurde dan ook een halve middag en een uurtje ’s avonds voordat ik het eindelijk voor elkaar had.
En van de week vroeg mijn zus om haar email op haar laptop te installeren.
Ook daar weer zo’n vaag briefje met codes er op. Pff best lastig is het dan hoor.
Ben er even aan begonnen maar ook mijn zwager begon zich er mee te bemoeien en als ik ergens niet tegen kan is dat als ik ergens mee bezig ben dat ze dan tussendoor ook nog van alles roepen en zich er mee gaan bemoeien. Afgesproken met mijn zus dat ze deze week met haar laptop naar mij toekomt dan komen we we vast wel weer uit samen. (althans dat hoop ik wel).
Zelf heb ik op een USB stick mijn wachtwoorden en codes staan en verandert er iets verander ik het meteen ook. Gewoon een simpel excel bestandje, heel makkelijk om aan te passen ook. Soms heb ik ook geen zin maar heb mezelf die discipline opgelegd dat toch te doen.

Natuurlijk volstaat een boekje ook maar streep dan wel de oude codes goed door om verwarring te voorkomen. En als je toch een computer heb waarom geen klein excel bestandje. Een waarzegster of paragnost raadplegen kost meer 😉 .
Heb best veel verschillende codes en weet ze niet allemaal uit mijn hoofd.
Het verhaal van Riet pas heeft me ook wel laten beseffen dat ik vaker een back up moet maken, het is gewoon zo gebeurd maar dat schiet er ook nog wel eens bij in. Meteen wel weer gedaan. Eigenlijk zou ik het iedere week moeten doen dan kan ik nooit veel kwijt raken. Een goed voornemen dus en of het lukt is natuurlijk wel een tweede, ben ook maar een mens. 😂😂😂

12 gedachten over “Digitale erfenis

 1. Waarschijnlijk heeft lang niet iedereen de beschikking over exel, dan moet je het toch vrij dure office programma hebben. maar op een gewoon briefje kan natuurlijk ook. Ik heb het nu in word gemaakt. Maar eens zien hoe lang ik het netje bij ga houden. ;-(

  1. Word is ook een onderdeel van Office, heb je het office pakket zit daar ook Excel in. Ik ben er een fan van maar idd gewoon in word of een boekje kan ook. Alleen in zo´n bestandje kan je het makkelijker aan te passen en is het goed leesbaar.

 2. Ik ben al mijn foto’s kwijt. Gewoon omdat ik geen idee heb hoe ik een back up moet maken .Ik heb ook geen enkel idee wat exel is en wat je er mee kunt doen. Ik ben dus een echte digibeet. Ik heb ook het geduld niet om te prutsen en uit te zoeken hoe het moet. Alles werkt prima, komt er een ongevraagde update van windows en alles wat goed werkte doet het niet meer.. Grrrrr

  1. Ja dat is heel vervelend zeg, foto’s kwijt raken. Daarom sla ik ze drie dubbel op. Krijg ook regelmatig updates van windows maar merk nooit dat er dan dingen veranderd zijn. Excel is een soort rekenprogramma dat in het office pakket zit. Ik maak een back up op een externe schijf waarbij ik alle bestanden kopieer een keer in de zoveel tijd. Doe het ook wel te weinig eigenlijk het is helemaal niet veel werk je kan het doen terwijl je wat anders doet op de computer.

 3. Ik was ook zo’n ‘onbenul’ met diverse codes en wachtwoorden die niet meer klopten. Heb alles uitgezocht, keurig genoteerd op een usb-stick.
  Helaas…….ik weet niet meer waar de stick is😏

 4. Mijn waxchtwoorden staan in een Word bestand en dat is weer beveiligd met een wachtwoord en dat hebben partner en dochter ook en is voor hen beiden een makkelijke om te onthouden, echt iets wat bij mij hoort en ze beiden goed weten.
  Ben net weer bezig met foto’s op laptop te zetten en in de goede mappen met goede
  namen en dan 2x op externe schijf. Af en toe moet je er even aandacht aan besteden net zoals aan gewone financiele administratie enb huis en tuin onderhoud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s