Zeg je nu mama ??

Momenteel is Yenthe helemaal bezig met familie en hoe het allemaal zit met papa, mama, oma, opa, kind, nichtje en al dat soort termen. En dat is zo leuk als je dan die uitspraken hoort.
Na een weekend met de familie van Chantal begon ze er over tegen me, dat de zus van haar moeder haar tante was en hun dochtertje haar nichtje is.
Ze heeft het nog niet helemaal door natuurlijk hoe het allemaal in elkaar zit want als ik vraag ben ik ook familie zegt ze “nee” u niet oma. Zo grappig toch.
Vandaag ben ik weer op wezen passen en ook gisteren was ik gevraagd omdat de andere oma die op maandag oppast nog op vakantie was.
Anderhalve dag achter elkaar zo ontzettend leuk maar ook best vermoeiend en zij moet ook even wennen aan een andere oppasoma. Maar het gaat prima. Al is de rol die je hebt dan wel even iets anders als wanneer ik anders op bezoek kwam. Nu komt er ook nog een rol van “opvoeder” er bij. Ach eigenlijk is er niet zoveel verschil hoewel er soms best een koppie op zit hoor. Ik herken het wel van Peter die ook wel van die buien kon hebben en ik denk alle kinderen wel dat ze het even anders willen of hun zin door willen drukken. Tenslotte moet alle geleerd worden. Mijn ervaring is hoe duidelijker je bent over wat wel en niet mag dit het beste werkt.


Gisteren kwam Peter ook thuis nog even eten tussen de middag. En als we zo zitten te eten en wat te praten zegt Peter een keer mama tegen me. En meteen begint Yenthe weer en ze zegt tegen haar vader “noem je oma nu mama”? Ja zegt Peter want oma is mijn mama. We zien haar kijken naar ons en er is duidelijk te zien dat de radertjes draaien en ze daar wel eens goed over na moet denken. Ach ja al die termen ook van tantes, ooms, nichten en neven zo makkelijk is het ook niet allemaal als je 3 1/2 jaar oud bent.
Als we ’s middags samen bezig zijn met strijkkralen slaat ze opeens twee armpjes om me heen en zegt “je bent lief oma”, nou dan smelt je toch.
Gisteren had ik haar mee genomen naar een winkelcentrum om een paar boodschappen te doen, het is op loop afstand. Ze huppelt vrolijk naast me en bij de winkels ziet ze allemaal leuke dingen die we niet nodig hebben. En heel eerlijk als ik zeg dat hebben we niet nodig ze gaat echt niet zeuren of vervelend doen. Ze huppelt vrolijk verder alles bekijkend en er over vertellend wat ze allemaal gebruikt bij het Kruidvat zoals tandenborstel, badschuim en dat soort dingen en zo lopen we heerlijk te tuttelen.
Zo’n hele middag en zoals gisteren een hele dag samen hoor en zie ik ook weer andere dingen en praten we ook over van alles want het is echt een kletskous en soms kan ze zo mooi uit de hoek komen met haar opmerkingen. Ik 😍 van mijn kleindochter.

18 gedachten over “Zeg je nu mama ??

 1. O ja, dat is zó leuk als ze zich gaan verdiepen in familieverbanden. Levi en Amber hadden ook wel even nodig om die vierde generatie er “thuis te brengen”, Oma grootje is de mama van oma en oma is de mama ván mama, ga d’r maar staan als kleuter. En als er dan nog scheidingen aan te pas komen wordt het aantal mama’s en papa,s best wel onduidelijk want “wie is het kindje van wie”.

  1. Ja dat klopt Yenthe heeft ook nog een oma oma zoals de oude oma genoemd wordt. Mijn vriendin is ook gescheiden en toen haar ex ter sprake kwam vroeg haar kleinzoon. Ken jij opa ook dan ??

   1. Inderdaad, dát soort dingen zijn natuurlijk héél lastig voor die kleintjes. Levie en Amber vragen nu in voorkomende gevallen”maar welke twee hebben dan de kindjes gemaakt? “

 2. Heerlijk oma spelen!

  Ik ga nu weer beginnen met opa spelen.
  Mijn schoondochter kwam even kijken naar het nieuwe appartement samen met kleinzoon.
  Ik deed de deur open zag een grote glimlach op zijn gezicht en hij kwam op mij aflopen met gespreide armen voor een knuffel
  #smeltendehulk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s