Een onmogelijke keuze

Vanmorgen moest ik al weer vroeg op pad naar mijn kapster, hard nodig weer om het weer in een model te laten knippen. Zij woont een km of 10 bij me vandaan en het miezerde flink maar goed, geen andere optie en voor het eerst heb ik een regenbroek aangetrokken. Als ik ergens een hekel aan heb is het dat wel maar ik wilde ook niet helemaal doorweekt daar aankomen.
Het viel me ook eigenlijk allemaal nog wel mee, was zelfs wel lekker warm en bij mijn kapster kon ik hem op het bankje voor haar huis uittrekken.
Vorig jaar kregen ze een dochtertje, die is nu bijna al weer een jaar, een tijdje daarvoor had ik een hele leuke dikke buiken sessie met hen gedaan in het Loetbos bij ons in de buurt.
Ik ken haar al vanaf haar geboorte omdat haar ouders en mijn ex en ik bevriend waren en haar broer is vanaf die tijd bevriend met mijn zoon.
Had inmiddels wel gehoord van mijn zoon dat ze weer zwanger was en dat het een “moeilijke” zwangerschap is, ze is zwanger van een tweeling. Maar het is een mono mono tweeling dat betekent dat ze één placenta hebben en een vruchtzak zonder tussenschot. Daardoor kunnen de navelstrengen verstrengeld raken en dat kan complicaties geven. Een aantal van deze zwangerschappen eindigt met het overlijden van de kinderen of een van de kinderen.
Ze zijn meteen doorverwezen naar een academisch ziekenhuis en staan onder strenge controle. Maar het is al met al wel een heel spannende tijd voor dit jonge stel.
Er gaat ook nog een screening plaatsvinden over handicaps, er was een lichte verhoging van de nekplooi zichtbaar maar de eerste test daarna waren wel goed uitgevallen gelukkig en wezen niet op een chromosomen afwijking op dit moment.
Ze vertelde ook heel open dat ze het best moeilijk vond, stel dat ze wel een handicap hebben, wat zouden ze dan moeten doen, dat hebben ze dan ook allebei.
Ik vertelde haar dat Angela ook het syndroom van down had, dat wist ze niet. En zo hadden we een heel open gesprek over van alles. Wat zijn de vooruitzichten, hoe ontwikkelen ze zich.
Ik zei ook dat er zo weinig over te zeggen is, net als bij “gewone” kinderen heb je gradaties daar in. Kan haar daar ook niet in raden natuurlijk. Ik zal ook hun keuze hoe die uit zal vallen altijd volledige respecteren.
Weet zelf nog goed dat ik bij Peter een vruchtwaterpunctie kreeg en God op mijn blote knieën heb bedankt dat ik geen keuze hoefde te maken en hij gezond bleek te zijn. Ik had het echt niet geweten. Met de zwangerschap te beëindigen zou ik voor mijn gevoel mijn liefde voor Angela verloochenen alsof zij voor ons niet 100% was.

Het is gewoon een onmogelijke keuze die je dan gaat/moet maken en in beide gevallen heel verdrietige keuzes.
Ik hoop voor dit jonge stel dat alles ten goede uitpakt want dat kan ook nog steeds. Maar een fijne en ontspannen zwangerschap zal het niet worden. Vanaf 6 maanden dagelijks screenen meestal opgenomen worden in het ziekenhuis zodat ze het twee keer per dag kunnen doen en op 32 weken een keizersnede. Ze liet me ook nog en aantal echo’s zien die gemaakt waren.
Spannende tijden dus voor die twee. Het bleef me echt heel de middag wel bij, vanavond na het eten nog even op de fiets gestapt en een rondje gaan fietsen, even de wind door mijn haren, mijn hoofd wat legen want ook bij mij kwamen alle herinneringen natuurlijk weer terug. En dat hielp….

18 gedachten over “Een onmogelijke keuze

 1. Ik heb nooit in een relatie gezeten waarin het krijgen van een kind gespreksonderwerp was.

  Maar dat er veel meer komt kijken bij een zwangerschap begrijp ik.
  Vreemd dat er soms zo makkelijk over gesproken wordt.

  Ik wens jouw kapster een voorspoedige en positieve bevalling toe.

  Vriendelijke groet,

 2. Ik 1976 werd ik zwanger eigenlijk zonder er goed over na te denken, vel stellen in onze omgeving werden ouders en eigenlijk gingen we daar gewoon in mee.
  Ben ook blij dat ik zo spontaan dat heb laten gebeuren, als ik na zou gaan denken zou ik het misschien niet hebben meegemaakt.
  Bij een zwangerschap zonder “problemen” werd ook niet veel meer dan bloeddruk en hartslag van baby bekeken. Ik had zo’n ouderwetse vroedvrouw die nog een houten toeter gebruikte ipv een electronisch apparaatje. Echo ook nooit gehad, dat vind ik wel jammer.

 3. Twee zorgeloze zwangerschappen en twee gezonde dochters gekregen na een probleemloze bevalling.
  Ik heb zo te doen met mensen die vanaf het eerste begin een problematische zwangerschap hebben of een traumatische bevalling meemaken of een kindje verliezen.

  1. Ja helaas heb ik daar wel ervaring mee dus kan ik haar ook zo goed begrijpen en konden we er zo goed over praten. Ze kan nu alle steun wel gebruiken. Fijn dat het bij jou probleemloos ging allemaal en gelukkig gaat het in de meeste gevallen ook zo hoor.

 4. Ik begrijp je volkomen!

  Maar!

  Als ik de huidige (ik noem ze maar even zwangerschap begeleiders) bezig zie, dan zet ik daar mijn vraagtekens bij.
  En daarmee bedoel ik simpel het feit dat ze zoveel kennis overdragen aan de aanstaande moeders, dat er geen sprake meer kan zijn van een blijde verwachtingstijd.

  1. Misschien wel maar had ik in mijn zwangerschappen wat meer geweten hadden ze misschien niet allemaal zo af moeten lopen. Kennis is ook wel fijn. In mijn tijd nam je nog teveel aan van de dokter. Maar ik snap wel wat je bedoelt het wordt ook wel weer overdreven, het is normaliter een gezonde ziekte zeg maar.

 5. Dat de huidige medische wetenschap zover heeft natuurlijk veel voordelen, maar ook nadelen . Zelfs áls deze kindjes allebei goed en gezond geboren worden was er toch een zorgelijk zwangerschapstijd., dat is nooit meer in te halen.Ik hoop dat de natuur haar bespaard dat ze een keuze moet maken.

  1. Ja dat hoop ik ook. De specialist waar ze nu onder behandeling was 5 x eerder dit tegegekomen waarbij het 3x niet goed ging en 2x wel. Dus inderdaad zorgeloos zal is haar zwangerschap al niet meer dan is best heel jammer hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s