Beetje smokkelen mag…

Bij het verbouwen van mijn groentes maak ik het liefst gebruik van zaadjes of bonen of hoe dat ook mag heten maar gewoon iets wat ik in de grond kan stoppen en waaruit dan later (hoop ik) een mooie groente tevoorschijn komt.
Een uitzondering maak ik altijd voor kolen, daar koop ik plantjes van, op een of andere manier uit zaad opkweken lukt me niet zo goed of juist wel zo goed dat ik opeens zoals dit jaar met 15 broccoli plantjes zat die ik nooit kwijt kan. Daarom liever afgepast een aantal plantjes kopen en dat gaat in de meeste gevallen ook heel goed. Bovendien kosten die plantjes meestal zo’n 10 cent per stuk maar.
Gisteren nog mijn laatste klusje in de kas doen namelijk het zand er uit halen, daar onder zit nog een laag grind en daaronder vette klei. Ik had voor dit klusje van te voren al lege zakken bewaard van de tuin grond. Dat zijn stevige zakken en die kon ik nu vullen met het zand en het grind. Best nog wel een zwaar klusje. En tussen de buien door want gisteren was het halen en brengen met de buien. In het midden wilde ik nog een paar tegels of zo leggen om op te staan om dingen te poten. Ik had nog een stapeltje liggen die ik er uit gehaald had voor dat kasje. En laten er nu twee schuine stroken bij zitten die precies de lengte hebben en als ik ze tegenover elkaar leg heb ik een mooi paadje in het midden van de kas. Een aantal stokjes er naast geslagen om ze houvast te geven.
Eergisteren was ik nog naar de bouwmarkt gefietst drie keer om zes zakken grond te halen, kon er twee tegelijk meenemen op de fiets. Het zit dichtbij dus was het zo geregeld. Ik vul het met grond en ja dan wil ik ook wat in het kasje hebben natuurlijk. Nu had ik 3 uit zijn krachten gegroeide courgettes in mijn broeibak staan, wel uit zaadjes opgekweekt. Daar hadden ze veel te weinig ruimte. Niet ideaal om zulke grote planten nog over te poten, ze staan al volop in bloei maar ik doe het toch maar. Ik zie het wel en spreek ze wel toe dat ze nu veel meer ruimte krijgen en een lekker warm plekkie, daar houden ze van. Pas ook nog een paar grote tomatenplanten verpoot en die staan er nu ook fris en vrolijk weer bij. Eerst even een paar dagen treuren maar daarna was het leed geleden.
En gisterenmiddag nog naar het tuincentrum gaan fietsen. Wilde er gewoon nog wat in hebben en eindelijk eens mijn cadeaubon van de gemeente verzilveren. Ik zag kant en klare paprika planten (die kweek ik normaliter ook uit de gedroogde pitten van het jaar er voor) en kocht ze. Een rode en een gele paprika. Er zitten er al aardig wat aan. En nog een physalis of goudbes die vind ik ook zo heerlijk. Die mag ook in mijn kasje. Ach zo is het toch een beetje gevuld en daar heb ik dan ook wel weer lol in. Een beetje smokkelen met wat grotere planten en daar dan ook gewoon weer lekker letterlijk de vruchten van kunnen plukken.

13 gedachten over “Beetje smokkelen mag…

 1. Wat leu dat je normaliter helemaal vanaf het begin uit zaad kweekt. Die paprika’s! Die goudbes ziet er leuk uit. Benieuwd hoe het met die struik gaat in je kas. Lijkt me een lekkere bes. Heerlijk zo’n bon…

  1. Vanuit zaadjes opkweken is natuurlijk het allerleukste en ook het voordeligste. Ik heb al jaren physalis bessen zag ze nu in de tuin ook weer opkomen maar meestal wat aan de late kant om nog veel oogst te geven. Maar ze zijn heerlijk vind ik.

   1. Ik ben nooit op het idee gekomen om dat te doen doen. Hartstikke leuk.
    Ik vind het al heel wat om zonnebloemen 🌻 te zaaien. 😉Helaas zijn ze ook dit jaar door de familie slak 🐌 🐌 opgegeten. 🙃Ik ga op zoek naar die bes.

    1. Ik moet de zonnebloemen uit mijn tuin juist verwijderen zo nu en dan omdat ik in de winter de vogels voer zijn er altijd veel zonnepitten die hun weg vinden en opkomen. Er mogen er bij mij altijd een stuk of 10 blijven staan. Eerst heel veel hommels er op en later komen de meesjes de pitjes opeten.

 2. Heb je geen stekjes ruilkast in de buurt? Er is een Faceboekgroep die stekjesroute heet. Ik heb er tomatenplanten, edelweis en zaadjes van Afrikaantjes uitgehaald en rozemarijn en vijgenstekken terug gezet

  1. Ik heb zoiets wel eens langs zien komen maar nog nooit iets mee gedaan. Als ik over heb zet ik het langs de weg met een bordje gratis en dan worden ze ook wel meegenomen.

 3. Toch leuk dat je toch nog gebruik maakt van je nieuwe kasje! Waarom ook niet!
  Zoals jij het vertelt is het toch wel heel erg leuk allemaal… Ik had vroeger in Wilnis ook een kasje, bovenop de vlonder boven het water gebouwd. Best een grote eigenlijk en achteraf bleek ook te zwaar, want de palen onder de vlonder verzakten helemaal. Toen is hij gesloopt en eigenlijk weet ik niet meer wat er mee gedaan is…
  Maar het stond voor het grootste gedeelte vol met joekels van cactussen… Waar ik een hekel aan had, maar mijn ex was er dol op! 🦋

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s