Naar zwemles…….

Ik heb nooit een zwemdiploma gehaald. Ben altijd best bang voor het diepe geweest en in de tijd dat ik schoolzwemmen op de middelbare school kreeg waren ze nog niet zo “soft” en werd er niet gedacht aan de tere kinderzieltjes.
Ik kon wel zwemmen, geleerd in de IJssel, waar alle kinderen elkaar zwemmen leerden maar ik had altijd wel graag een band er bij en een stukje zonder grond onder mijn voeten was niet mijn ding. Laat staan de IJssel overzwemmen zoals mijn zus wel deed.
Zou nu ook niet meer kunnen omdat er veel meer beroepsvaart en pleziervaart is dan toen.
Maar goed tijdens de zwemles zei de badmeester dat ik in het diepe in het water moest springen en ik zei dat ik dat niet durfde. Daar werd geen rekening mee gehouden hoor, omdat ik volhield dat ik niet durfde werd ik terug gestuurd naar school en hoefde voortaan niet meer te komen tijdens de zwemlessen. Misschien als die badmeester destijds wat meelevender was geweest dat ik het wel beter geleerd had en misschien ook wel gedurfd .
Met zoonlief ging ik iedere week zwemmen vanaf baby al en zodra het kon ging hij op zwemles. Ik had mezelf gedwongen met mijn hoofd onder water te gaan, geoefend om mijn angst niet op hem over te brengen.
Nou hij was echt net als zijn vader een waterrot en hij had al snel een paar diploma’s. Na zijn derde met lessen gestopt en destijds was er nog schoolzwemmen waar hij er nog twee haalde.
Nu gaat mijn kleindochter ook naar zwemles en door omstandigheden moest kleindochter twee ook mee vandaag en dat is best lastig natuurlijk.

Vandaar dat mijn zoon gevraagd had of ik kon komen zodat ik als hij meeging met naar het zwembad brengen en later weer verkleden op de kleine kon passen. En natuurlijk zei ik meteen ja. Leuk om KD1 te zien zwemmen, de (groot) ouders kunnen meekijken op een scherm en KD2 een tijdje helemaal voor mij alleen te hebben. Zo genieten zeg, als ik tegen haar begin te kletsen wat oma’s doen natuurlijk begint ze met haar mondje ook allemaal bewegingen te maken en ja kinderen leren natuurlijk door na te doen. Ze is lekker wakker, zo leuk. Weer een dag die heel anders liep dan ik vermoed had maar wat maakt het uit, wat dat betreft kan ik gelukkig goed switchen en hoe leuk was dit niet voor de eerste keer oppassen.

15 gedachten over “Naar zwemles…….

 1. Je moet wel genoten hebben, ik zat laatst nog te denken, hoe zou het gaan met die kleine. En echt hè, elke leeftijd is zo leuk. De oudste is er vroeg bij met zwemles. De (tot nu toe) jongste kleinzoon van Jan zit ook op zwemles, wordt 5 in oktober maar het schiet niet op, want hij speelt alleen maar 🤭. Zijn zusje is 8 en die heeft vorige week haar C-diploma gehaald. Leuk om mee te maken. 🦋

   1. Ja dat klopt! Maar eigenlijk zouden ouders het wel moeten proberen. Hoe eerder ze kunnen zwemmen hoe beter. Ik ken zat kinderen hier in Nederland die met 4 jaar al konden zwemmen en het ook graag deden.

 2. Met oudste kleinzoon ging ik weleens mee naar zwemles. Zo leuk om te zien hoe verschillend kinderen zijn ; de één is heel vrij in het water en de ander staat op de kant te bibberen. Doet me ineens denken aan die film van Bert Haanstra met de jongetje dat niet durfde en die barse badmeester.

 3. Heel herkenbaar verhaal, ik zou het verteld kunnen hebben. Ik heb het mezelf op latere leeftijd geleerd toen ik met zoon naar het zwembad ging. Inmiddels 2 kleinkinderen, waterratten zijn het. Kl. dochter was 6 toen ze al haar c diploma behaalde. Zag haar afzwemmen via een filmpje, een relaxte zwemster, die ook nog kon lachen tijdens het zwemmen. Groet Astrid

  1. Ja leuk is dat he, mijn zoon had dat ook mijn moeder ging mee kijken bij het afzwemmen en onderweg zwaaide hij nog even naar haar. Ik vind zwemmen eigenlijk best lekker in een warm zwembad ook jaren gedaan gewoon baantjes.

 4. Helemaal leuk natuurlijk zo schattig zo’n kleintje even voor jezelf. Ik ging met die kleintjes altijd mee naar het babyzwemmen en dus ook zelf het water in omdat ze toen nog te jong waren voor les. Ze waren dus al lekker watervrij voor ze naar les gingen.

  1. Dat deed ik met zoonlief ook hoor vanaf baby ging ik zwemmen met hem juist omdat ik geen held was wilde ik hem dat besparen. Dat is heel goed gelukt en KD1 is ook heel vrij in het water die “zwom” vorig jaar op vakantie al met mijn zoon in de zee zo grappig filmpje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s