Half werk ??

Vandaag had ik mijn afspraak met de orthopeed. Wederom prachtig weer dus geen probleem om er op de fiets naar toe te gaan, een km of 15 fietsen, goed te doen.
Ga natuurlijk goed op tijd weg, het is in Schoonhoven en in die stad weet ik niet zo goed de weg hoewel ik daar al een keer eerder voor iets anders geweest was.
Ze hebben namelijk een prachtig zorgplein daar waar ook de welzijnsstichting zit waar ik wel eens wat interviews voor doe.
Natuurlijk vind ik het wel weer na een keer vragen en ben nog een half uur te vroeg, ga nog even lekker in het zonnetje een sinaasappeltje zitten eten.
Wordt heel snel geholpen, een aardige arts wel een ontspannen sfeertje in zo’n deelpoli niet de hectiek van een druk ziekenhuis.
De arts heeft mijn foto’s bekeken en vraagt wat er aan de hand is en wat ik zou willen.
Weer eens wat lopen zonder pijn lijkt me wel prettig zei ik. Ik vertelde ook wat ik allemaal al had gedaan, fysio, paracetamol, zooltjes in mijn schoenen.
Er kan nog veel meer zegt hij en noemt een hele rits aan dingen die ik allemaal nog zou kunnen doen zoals vitamines, smeersels, brace, inspuitingen maar het is wat je wil. Zeg je dat je daar allemaal geen zin meer in hebt is een nieuw knie een optie wat mij betreft.
Ik vraag nog wat dingen er over waar ik allemaal een duidelijk antwoord op krijg. En als ik vraag hoe lang de wachttijd is (3 maanden) vraagt hij, heb je opeens haast en lacht er bij.
Ik zeg ik ben een beetje van de cijfertjes en weet graag waar ik aan toe ben.
Omdat het bij mij aan de rechterkant in mijn knie zit is het ook nog een mogelijkheid om een halve knie te vervangen. Ik had daar nog nooit van gehoord. Hij legt uit hoe dat werkt.
Alleen daarvoor wil ik voorstellen eerst nog een scan te maken en een nieuwe foto zodat we kunnen zien hoe de rest van de knie er aan toe is. De operatie hiervoor is korter het herstellen gaat sneller.
Afijn de afspraak van de scan en foto staat en daarna kan ik mijn beslissing laten weten.
Als ik thuis ben en mijn zoon belt zegt ie, is het dan niet zo nu een halve knie en dan later nog de andere helft? Maar daarom wordt eerst die scan gemaakt.
Ik ga wat ik eigenlijk nooit doe even googelen bij Bergman Klinieken gespecialiseerd in knieën onder andere en daar lees ik dit:

Halve (unicondylaire) knieprothese

Als slechts één zijde van het kniegewricht door artrose is aangetast, bijvoorbeeld alleen de binnenkant, dan wordt er soms een halve knieprothese geplaatst (afbeelding 2). Het bovenbeencomponent wordt op het dijbeen (femur) geplaatst en het glijvlak wordt op het beschadigde deel van het onderbeen (tibia) verankerd.

Een halve knieprothese wordt ook wel een hemi-knieprothese genoemd. De halve knieprothese vervangt niet de kruisbanden, daarom moeten de kruisbanden intact zijn bij deze ingreep.

Het voordeel van de ingreep van een halve knieprothese is dat de eigen knie grotendeels wordt behouden. Bovendien voelt de knie daardoor met een halve knieprothese, in vergelijking met een totale knieprothese, meer ‘eigen’ aan. Die knie heeft een betere functie en toont een sneller herstel na de operatie.

En als ik dat zo lees dan hoop in eigenlijk dat de rest van mijn knie inderdaad nog goed en intact is want het lijkt me wel wat zo’n knie die toch nog wat echter aanvoelt.
Ik wacht het maar af wat er uitkomt maar dat ik onder het mes zal gaan dat zit er wel in al zie ik er nu al tegenop dat ik een aantal maanden niet zal kunnen fietsen en vaak thuis zal moeten zijn. Maar zoals mijn zoon ook zei, dat is even afzien mam maar daarna heb je er als het goed gaat nog jaren plezier van en daar hoop ik dan maar op.

21 gedachten over “Half werk ??

 1. Ik krijg bij die halve knie een beetje het halve zool idee.
  Maar ben niet deskundig op dit gebied.
  Wel weet ik dat heel veel mensen baat hebben van cbd-olie bij artrose klachten.
  Naast mij zit opheden ook zo iemand.

  1. Ja dat zal wel even duren maar dat is niet zo erg, loop er al zo lang mee. Die arts gaat de hele maand oktober opereren in het buitenland. Kon een andere arts krijgen maar had best veel vertrouwen meteen in die man dus wordt het nu een afspraak in november.

 2. Van die optie heb ik ook nog nooit gehoord, het klinkt positief. De revalidatie is ook heel erg afhankelijk van de eigen inzet en mogelijkheden en dat zit wel snor bij jou. Ik heb een 83 jarige overbuurman die in april een ( geheel) nieuwe knie kreeg, hij heeft een beroerde eerste maand gehad maar fietst en loopt allang weer als een 60 jarige. Altijd pijn is geen feestje hoor en veel pijnstillers slikken is ook niet zo gezond.

  1. Het is even afwachten hoe die scan is en de rest van mijn knie dus. Even nog geduld maar loop er al zo lang mee dat kan er nog wel bij. Ik hoop het wel lijkt me prima een halve reparatie die voldoet.

 3. Fijn dat je knie verder goed is, een halve knie lijkt me een goede optie!
  Gelukkig zal het nog winter zijn als je gedwongen wordt veel thuis te zijn.

 4. Mijn rechterknie was heel erg slecht, de linker had nog wel de optie van en halve knie maar orthopeed vond het eigenlijk een beetje onzin omdat het waarschijnlijk later toch nog een hele moest.
  Ik ben in maart aan de rechter en in november aan de linker geholpen.
  De eerste 2 weken zijn pittig, daarna gaat het met sprongen vooruit. Bij de rechter was het na 7 weken allemaal weer in orde, de linker zelfs in 5 weken. Liep weer prima en voelde niet vreemd. Behalve op je knieen zitten en hurken, dat kan ik niet meer.
  Fietsen weet ik niet want dat deed ik toen nog niet, maar denk dat dat na paar weken ook al zou kunnen.

  1. O zulke verhalen als van jou hoor ik maar wat graag hoor, hoop dat het bij mij ook zo gaat. Daarom gaan ze die scan eerst doen om te kijken want bij twijfel dan maar een hele nieuwe knie inderdaad.

 5. Bot op bot is vreselijk pijnlijk, dat is vast bij mij niet zo. Als ik iets aan mijn gewrichten (rug ook) heb ga ik naar de Annatommie kliniek. Daar zijn net als bij Bergman echte specialisten nog eens extra gespecialiceerd voor de diverse gewrichten. Succes met de beslissing! Gelukkig wordt het winter Anneke. Lekker thuis is niks is mis mee!

  1. Ja het is ook vervelend altijd pijn als ik loop. Alleen tegen dat thuis moeten zitten een tijd daar zie ik juist wel heel erg tegen op. Ben niet zo’n thuiszitter. Maar zal wel moeten en dan kom ik er ook wel weer door.

   1. Snap ik wel hoor, jij wilt er graag uit! Maar je zult zien wat een profijt je er van zult hebben als die pijn eenmaal weg is! Ik hoop dat het niet te lang duurt voor je aan de beurt bent. En indien nodig en de zorgverzekering betaalt het zou ik zeker in een zorghotel of zo gaan de eerste weken. Een knie is lastiger dan een heup. Dus laat je verzorgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s