Beter goed gejat dan slecht bedacht

Nou ik denk dat degene waarvan ik teksten gejat heb dat helemaal niet erg vindt en dat hij het misschien zelfs wel leuk vindt dat ik zijn tips en teksten heb verwerkt in een stuk over energiebesparing dat ik voorgesteld had om te maken voor onze website van de Huurdersbelangenvereniging.
Ik heb het over een blog collega Rob die zelf energiecoach is en veel tips op zijn blogs heeft geplaatst. https://robalberts.wordpress.com/

Naast zijn energietips lees ik graag bij hem over allerlei onderwerpen en projecten bij hem in de buurt de Bijlmer in Amsterdam.
Vandaag heb ik dus een aantal tips bij hem vandaan gehaald, nog bij andere sites ook gekeken en zo een voor mijn gevoel goed leesbare en duidelijke tips die mensen kunnen doen om energie te besparen.


Zelf ben ik daar al jaren mee bezig, het had altijd al mijn interesse.
Eigenlijk is dat begonnen zo’n 14 jaar geleden. Ik was een jaar gescheiden had net weer gelukkig een fulltime baan gevonden. Daarvoor had ik een jaar naast mijn werk voor krant en in het café destijds een aanvulling gehad van de bijstand.
Blijkbaar zat ik daarna nog steeds in het systeem van de gemeente, die werken niet zo snel met gegevens wijzigen (kreeg nog drie jaar mailtjes en brieven van de gemeente ook voor het jeugdwerk terwijl het al zo vaak doorgegeven was) en ik kreeg nog een pakketje met besparingsmiddelen toegestuurd.
Ik dacht ook pik in het is winter en heb alle zaken die daar in zaten ook gebruikt. Van energiezuinige lampen, iets om tv e.d. in een druk op de knop uit te schaken van stand by, een water besparende douchekop en ook van die zeefjes voor in de kraan die water besparen, doorvoerstekkertjes, een waslijn. Misschien ben ik nog wel wat vergeten maar ik vond het toch wel een prima idee.
Later ging ik zelf voor de andere stekkers van die doorvoerstekkertjes kopen en nog meer bespaar lampen. Kortom mijn interesse hiervoor was best aardig gewekt.
Bij onze huurdersbelangenvereniging hebben ze energie coachen gehad maar er was een paar jaar geleden totaal bij de huurders geen interesse voor.

Misschien dat er nu met al die hoge prijzen wat meer belangstelling voor zal zijn. De woningbouwvereniging is ook begonnen aan een proefproject met energie coachen in een andere gemeente. Een energiecoach komt langs en helpt met eenvoudige aanpassingen nu tot een bedrag van zo’n 100 euro. En natuurlijk verder voorlichting en tips. Als dat project slaagt zal het zeker uitgebreid worden naar andere gemeentes. Binnenkort hebben we weer lokaal overleg dan ga ik daar zeker naar vragen want ik denk dat veel mensen best nog aardig wat zelf er aan kunnen doen zonder al te veel kosten.


12 gedachten over “Beter goed gejat dan slecht bedacht

  1. Verspillen heb ik ook nooit gedaan, maar bij “gebruiken” is in de loop der jaren natuurlijk wel veel meer bij gekomen. Alleen al de apparatuur die er aan het begin van mijn huwelijk helemaal niet eens was, al ben ik zelf geen echte apparaten freak. Na de dood van Henk ging het gebruik van alle energie flink op de schop, de thermostaat kon 3 graden omlaag en ik ben zelf veel zuiniger met dingen die hij niet begreep. Bijv. de warmwaterkraan aan doen om even een kopje om te spoelen, dan is er al zóveel water weggelopen eer het warm is. Handen wassen zelfde verhaal.
    Zo doende ging mijn verbruik al vóór de grote prijsverhogingen behoorlijk omlaag.

    1. Ja precies dat scheelt ook natuurlijk als je met iemand woont die het gauw koud heeft dan gaan die dingen zo. Ik had zelfs nog geen wasmachine toen we trouwden nog een tijdje met de hand gewassen Had wel een centrifuge. Wat een gedoe.

      1. Ik aanvankelijk ook niet, pas toen Ruud geboren werd kwam er een was combi. Maar toen hadden we zovéél nog niet, geen TV, geen centrale verwarming, geen warm water toestel geen koelkast of vriezer en ga zo maar door.Maar ik zit toch nu ruim onder gemiddeld gebruik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s