365 – 18 – 07

Vroeger hadden we blinden voor de ramen. Houten blinden die in de winter beschermden tegen de kou en dus ’s avonds dicht gedaan werden als het donker werd.
Maar ook zomers kwamen die blinden goed van pas. Ze werden dan “aan” gezet, dus niet helemaal dicht gedaan maar schuin gezet met een kier er tussen zodat er geen zon binnen kon komen en het daardoor koeler bleef.
Dat was niet de enige reden, de zon verkleurde ook het behang en meubels en daarom werden de kamers donker gehouden op zonnige dagen.
En ik zou ze eigenlijk ook wel willen hebben.

blindenPlaatje internet

4 gedachten over “365 – 18 – 07

  1. Tegenwoordig hebben we daar “lamellen”voor natuurlijk maar die hangen meestal aan de binnenkant van de ramen , ze houden daardoor toch minder warmte buiten. Wij hebben aan de voorkant ook houten luiken maar aan de binnenkant, !

  2. Hier is dat nog heel normaal. Belgen doen vaak de blinden en/of rolluiken dicht. Ons huis heeft ze ook. Ondanks dat is het hier binnen nog 26 graden.

  3. Ik vind het wel wat hebben, zeker bij oude huizen en boerderijen! En praktisch is het zeker.
    Tegenwoordig heb je ook screens voor aan de buitenkant, die houden de zon van het glas en dus de warmte buiten. Of je er iets aan hebt in de winter weet ik eigenlijk niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s