Onverwacht heel leuk…

Tja iedere keer proberen we wel wat te bedenken als we het weekend samen zijn om naar toe te gaan en dit keer had ik gezien dat er in het Schollebos in Capelle aan den IJssel de dag van het Park werd gehouden dit las ik er over op de site van de gemeente.

Het Dag van het Park vindt plaats op het grote veld in het Schollebos, naast de Watervallei met als thema het jaar 1489.
Dit jaar nemen we u mee naar het jaar 1489. Jonker Frans van Brederode, leider van de Hoekse opstandige edelen, heeft Rotterdam bezet en probeert vanaf daar ook andere steden in handen te krijgen. Woerden en Geertruidenberg zijn nu in Hoekse handen, maar Dordrecht, Gouda en Delft hebben zijn aanvallen af kunnen slaan. 
De situatie is zo ernstig dat heer Maximiliaan van Oostenrijk hoogstpersoonlijk naar Leiden is gekomen om de zaak eindelijk op te lossen. Zijn adjudanten hebben opdracht gekregen alle toegangswegen en wateren naar en van Rotterdam af te sluiten, Jonker Frans dwingend om op plundertocht te gaan naar voorraden voor het hongerende Rotterdam.
Capelle aan den IJssel is tot nu toe buiten schot gebleven, maar de troepen van Jonker Frans zijn nu in de bossen rondom Capelle gezien. Zou alles ook dit keer goed gaan?
We kwamen er met hindernissen want de ondersteuning van de fiets waar Wim altijd op fietst hier zakte heel snel naar beneden. Wat doen we, gaan we terug, nee zei Wim we gaan maar verder en hij zette de ondersteuning helemaal maar even uit.
Nou ja wij de brug over gegaan, dat viel voor hem nog niet mee zonder ondersteuning, wat zoeken en kijken en toen hadden we de locatie gevonden. Het was nog heel rustig we waren er vroeg het begon pas om 12.00. Maar mooi de gelegenheid om wat rond te lopen en te kijken.
Er was op een groot veld een tentenkamp opgezet waar alle historische figuren verbleven twee dagen, ze bleven daar ook allemaal slapen.
Het zag er echt heel leuk uit, groter dan we verwacht hadden en de mensen waren allemaal bereid om hun verhaal te vertellen. En er waren heel veel vuurpotten waar van alles werd gekookt en gesmorreld.

We begonnen bij een dokter, die ook echt huisarts was in ruste, die uitleg gaf van de materialen die gebruikt werden. En heel merkwaardig was wel dat natuurlijk op het gebied van hygiëne veel veranderd is, is er qua instrumentarium voor zeg maar voor eerste hulp niet zoveel veranderd is. Hij had een replica van een setje dat ooit gevonden is vanuit de Romeinse tijd en daarna een setje van rond 1500 en een setje wat hij nu bij zich had voor het geval er iets opdeed want er vinden ook zwaardgevechten plaats. En alle drie die setjes vertoonden veel overeenkomsten.
Wel was ik blij dat zoals het vroeger ging dat wonden dicht gebrand werden met allerlei instrumenten die gloeiend heet gestookt werden. Door de wonden dicht te branden werd voorkomen dat wonden gingen infecteren. Een leuke man die heel veel wist te vertellen.
Wordt vervolg…. anders wordt het wel een heel lang blogje weer…

6 gedachten over “Onverwacht heel leuk…

  1. Dat vind ik ook zo goed in de Netflix serie Outlander. De vrouw die uit de huidige tijd dmv tijdreizen in het verleden terecht komt is ook een medicus. En wordt in die ‘middeleeuwen’ daar gezien als een soort heks. Blijft heel interessant om te volgen deze serie.

  2. OOh ik houd altijd van dit soort “terug in de tijd” feesten. Geweldig die oude kleding en spullen. Fietsen met ondersteuning passen daar natuurlijk helemaal niet bij. 😉

Plaats een reactie