365 – 23-04

Nog even hoe mijn moeder het vroeger rooide met haar financiën.
Op zaterdag kreeg ze het loonzakje van mijn vader waarmee dan de boodschappen betaald werden die de week daarvoor gedaan waren. Zo ging dat in dit tijd, opschrijven tot het geld binnenkwam.
En sommige dingen gingen op afbetaling zoals kolen, in het najaar werd door de kolenboer het kolenhok in de schuur volgegooid en iedere week kwam hij dan langs om geld op te halen.
Natuurlijk werd er ook veel hout gehakt want kolen waren duur en hout was er regelmatig wel voorradig van bomen die omwaaiden of zo.
kolenboerPlaatje internet

 

5 gedachten over “365 – 23-04

  1. Zo ging dat inderdaad vroeger bij ons ook! Doordeweeks werden de boodschappen vaak opgeschreven en op zaterdag als ik de weekend boodschappen deed moest ik alles betalen…
    Het was toch wel een hele klus hoor voor die huisvrouwen toen!

  2. Maar mijn moeder had ook nog een trommel met allerlei gleuven erin met teksten erboven als Kleding, brandstof, vakantie, sint en kerst enz. Als het loonzakje binnenkwam, werd het geld voor een deel daarover verdeeld.

  3. Mijn ouders hadden een blik waar het huishoudgeld in bewaard werd. Keurig in elk vak wat met een briefje waar het voor was: boodschappen/huur/zwemles… Mijn vader kreeg ook wekelijks zijn zakje met salaris. Wat is er veel veranderd in de jaren. Maar goed ook 😉

  4. Ook bij mij thuis vroeger zo’n blik voor de vaste lasten maar óók dat “pofboekje” bij de kruidenier in de jaren kort na de oorlog., Aanvankelijk waren daar ook nog bonnenboekjes bij nodig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s