Dag van het park vervolg…

De groep mensen die daar waren zijn re-enactors en dit betekent het:

Historische heropvoeringen (of re-enactment ) zijn een educatieve of amusementsactiviteit waarbij voornamelijk amateurhobbyisten en geschiedenisliefhebbers zich kleden in historische uniformen en een plan volgen om aspecten van een historische gebeurtenis of periode na te bootsen.

Hoewel historische re-enactors over het algemeen amateurs zijn, zijn sommige deelnemers militairen of historici. De deelnemers, re-enactors genoemd , doen vaak onderzoek naar de uitrusting, het uniform en andere uitrusting die ze zullen dragen of gebruiken. Reenactors kopen de kleding of items die ze nodig hebben in speciaalzaken of maken zelf items. Historische heropvoeringen bestrijken een groot deel van de geschiedenis, van zo ver terug als de late oudheid , het postklassieke tijdperk en de vroegmoderne tijd , tot zo recent als de wereldoorlogen , het tijdperk van de Koude Oorlog en zelfs het begin van de 21e eeuw.


Veel mensen kennen elkaar ook en omdat dit een tweedaags evenement is bleven ze daar ook allemaal slapen. Een van de deelnemers vertelde dat ze uit Limburg kwamen en ze er niet aan dachten om al hun materialen daar onbeheerd in zo’n park achter te laten.
Ik denk dat het er ’s avonds best een gezellige boel zal zijn en ze met elkaar ervaringen uitwisselen over hun hobby.
Maar goed we hebben twee keer een rondje gelopen over het terrein, er werden ook nog demonstraties gegeven in het vechten met verschillen soorten wapens. Ook uit die tijd maar ook wat modernere wapens. Ook nog twee ridders in harnassen die de strijd met elkaar aangingen.


We vonden het heel erg leuk, zeker het enthousiasme waarmee de mensen het verhaal vertelden. Je kon er ook wat eten en drinken en dat hebben we ook gedaan, niks middeleeuws, gewoon een broodje hamburger maar het was wel een complete maaltijd.
Kinderen mochten ook van alles doen daar zoals schieten met een blijde, trebuchet, katapult – het barbaarse middeleeuwse oorlogstoestel heeft vele namen. Hiermee werden stenen geschoten naar de vijand. En zo waren er nog meer dingen waaraan ze mee mochten doen.
Wij hebben het er prima naar ons zin gehad en ons goed vermaakt, we hadden er veel minder van verwacht. Er was ook nog een kleine markt maar die vonden we aardig 2024. 😉
Op de terug weg heeft Wim toch zijn ondersteuning nog even aangezet en kon hij er mee tot aan huis weer fietsen gelukkig. Gisteren weer geprobeerd en hij deed het gewoon weer goed, gelukkig maar want het is toch wel handig zo’n tweede fiets er bij.


4 gedachten over “Dag van het park vervolg…

  1. Meteen het vorige deel ook gelezen.
    Re-enactment was behoorlijk populair, ik wist niet dat het nog steeds opgevoerd werd.
    Lijkt me best leuk om eens te bekijken maar we zijn nooit echt op bezoek geweest, ik kreeg mijn man niet mee want die vond de entree te hoog. Hij verwachtte dat we er zomaar mochten rndlopen. 🙂

  2. Indrukwekkend gebeuren.

    In ‘Het land van Ooit’, wat niet meer bestaat, heb ik toentertijd een riddertoernooi gezien met paarden en van die lange lansen. Dat was gewoon beangstigend om te zien.

    Bij ondersteunings problemen even de accu eruit en er weer inzetten. Dat lost het heel vaak op.

Plaats een reactie