Mijn boekjes 1

Afbeelding (52)
In mijn WW weekenden vind ik het wel leuk om iets anders te posten. Heb er al een aantal gedaan van mijn “rariteitenkabinet” oftewel kastjes met kitscherige souvenirs maar vind het ook wel leuk om wat te vertellen over mijn boekjes die ik gescoord heb.
Heb er inmiddels al aardig wat en er zitten ook best veel van die spreukenboekjes bij.
Ook leuk en sommige spreuken zijn echt heel erg origineel of waar.
Maar ook die andere boekjes die net heel anders zijn vind ik zo bijzonder en echt een vondst als ik ze vind.
Vandaag dus over Leonardo Da Vinci.
Een boekje in het Engels, heb trouwens opvallend veel Engelstalige boekjes gevonden.
In het kort het wel bekende verhaal van Leonardo Da Vinci.
Naast zijn beroemde schilderijen was hij ook op andere gebieden een veelzijdig mens.
Zelf ben ik ooit op een middelbare school geweest waar ze een project hadden over Leonardo Da Vinci. Ze maakten daar een project met allerlei bamboe buizen om zo water van de ene kant naar de andere kant te verplaatsen. Het was een wedstrijd wie het meeste water over kon brengen binnen bepaalde tijd.  Een van de teams gaf ik toen de tip om er een draadje aan het einde van de buis te hangen zodat het water er “aan vast kleeft” en netjes in de opvangbak komt. Ze wonnen haha. Zo grappig.
Dit verhaal bracht dit boekje ook weer terug.
Leonardo was ook een uitvinder, ontdekker. Hij was uren in de natuur waar hij dingen bestudeerde. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat hij zijn inspiratie voor het tekenen van een helikopter bij hem gekomen is door het kijken naar Libelles. Hoor mensen wel eens zeggen Libelles lijken op helikopters maar zou het eigenlijk niet andersom zijn?  (Franse fietsenmaker Paul Cornu was de uitvinder van de eerste helikopter maar Leonardo da Vinci had al tekeningen hiervan gemaakt ver voor hem…)
Heel veel aantekeningen heeft hij gemaakt allemaal van links naar rechts geschreven. Dat op zich is al heel bijzonder.
Mooi boekje en was blij het te vinden. De prijs 10 cent…… Dat is toch grappig.
Nog een paar teksten die ik vond ik Wiki over Leonardo. Leonardo_da_Vinci-_Vitruvian_Man

Anatomie
Indrukwekkend zijn Leonardo’s studies van de anatomie, de vlucht van vogels en vele andere onderwerpen. Zijn uiteindelijk vergevorderde kennis van de anatomie van het menselijk lichaam leerde Leonardo zichzelf. Het is bekend dat hij in het holst van de nacht de lichamen van pas gestorven mensen uit hun graven liet stelen.[bron?] Vervolgens ontleedde hij deze lichamen thuis. Overigens zijn niet al zijn anatomiestudies kwalitatief even goed. Zijn Anatomie van de nek lijkt volkomen gefantaseerd, evenals de studie De voornaamste organen en het hart en vaatstelsel en het urogenitaal stelsel van een vrouw.

Machines en vliegtuig
Zijn boeken bevatten tekeningen van verschillende nieuwe apparaten en machines, zoals een helikopter, machinegeweren, een bepantserde tank, een onderzeeboot en een apparaat met tandwielen waarvan men vermoedt dat het een mechanische rekenmachine voorstelt. Op 3 januari 1496 voerde Leonardo een mislukte proef uit met een vliegtuig dat hij had gebouwd. Ook de viola organista, een muziekinstrument, is door Leonardo ontworpen.

 

12 gedachten over “Mijn boekjes 1

 1. Vroeger waren “geleerde mensen” meestal veelzijdiger ontwikkeld dan tegenwoordig.Men specialiseert zich nu veel meer in één richting en ontwikkelt niet alle talenten die in huis zijn.

 2. Bertie, wat is de clou van deze verzameling? Zoek je boekjes van een bepaalde afmeting? Dat werd me uit het blogbericht niet duidelijk. Ik kan het ook niet nakijken elders op je blog (geen tag “boekjes” o.i.d.).

  1. Ik zoek echt hele miniboekjes en verzamel die in kringloopwinkels of rommelmarkten. Gewoon leuk voor de lol. De grootste maat die er in kan (ik heb een insectenhotel omgebouwd tot boekenkastje) is een cm of 10. Ik wil er ook max 50 cent voor betalen. Het moet gewoon leuk blijven. Maar meestal zijn ze maar 10 of 25 cent in de kringloopwinkels. Heb al aardig wat leuke dingen gevonden waaronder mini bos atlas een boekje over een indianenfotograaf en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarom wil ik er zo nu en dan een op mijn blog laten zien. Gewoon voor de fun.

 3. Ben een keer in Milaan geweest, dat ademt Leonardo da Vinci ….. veel mooie dingen gezien, oa het laatste avondmaal.
  Leuk hoor, trouwens die mini boekjes. Ik kijk er wel eens naar in kringloops, maar zie ze nooit.

  1. Het gebeurt mij ook maar zo nu en dan dat ik een boekje vind en dat houdt het ook leuk eigenlijk. Oeps dat zal best mooi geweest zijn Milaan. Het was een bijzonder mens met veel interesses en kwaliteiten.

 4. Leonardo schreef alles in spiegelschrift. Een geluk dat hij een “bastaard” is want daardoor hoefde hij geen notaris te worden en kon hij zichzelf ontwikkelen. Een enorm bevlogen man.
  Leuk, die boekjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s